İstanbul Beyoğlu’nda, bir gece kulübünden çıkıp evine gitmeye çalışan İ.A. adlı genç kadının önü, sabah saatlerinde iki kişi tarafından kesildi. Ömer Konu (27) ve Semir Tarhan (31) isimli saldırganlar, kadını bir köşeye sıkıştırarak taciz etmeye başladı. Tarhan, genç kadını yere düşürüp istismarda bulunmaya çalışırken, diğer şüpheli Konu çevreyi gözetleyerek bu eyleme destek verdi. O sırada olaya tanık olan birkaç genç, duruma müdahale ederek kadını saldırganların elinden kurtardı.
Saldırganların ifadeleri infial yarattı
Yakalanarak gözaltına alınan zanlılar, ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Ancak olayın güvenlik kamerası görüntülerinin sosyal medyada yayılması üzerine, kamuoyundan gelen büyük tepkiler sonucunda zanlılar yeniden gözaltına alındı ve çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Ömer Konu’nun "iyi niyetli dokunmuş olabilirim" şeklindeki savunması, kamuoyunda öfkeye yol açtı. Diğer saldırgan Semir Tarhan ise ifadesinde pişman olduğunu belirtti.
Şüphelilere hapis cezası isteniyor
Olayla ilgili olarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu şüpheli Semir Tarhan hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" ve "cinsel saldırı" suçlarından 13,5 yıldan 36 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Ömer Konu içinse "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçlamasıyla 6 yıldan 21 yıla kadar hapis istendi. İddianamede, zanlıların fikir ve eylem birliği içinde hareket ettikleri ve müşteki İ.A. ile önceden bir husumetlerinin bulunmadığı belirtildi.
Kadın cinayetleri ve taciz vakalarında artış
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre, 2024 Ekim ayında Türkiye’de 48 kadın cinayeti işlendi. Bu sayı, 2010 yılından bu yana bir ay içinde görülen en yüksek kadın cinayeti oranı olarak kaydedildi. Öldürülen kadınların yüzde 54’ünün kendi evlerinde katledildiği belirtilirken, cinayetlerin nedenlerinin boşanma, ilişkiyi reddetme gibi kişisel kararlar olduğu ifade edildi. Öldürülen 48 kadından büyük bir kısmının faille yakın ilişkisi olduğu kaydedildi ve cinayetlerin ardındaki bahanelerin çoğunlukla kadının hayatıyla ilgili kararlar alması olduğu vurgulandı.