CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, Elektronik Ticaret Kanunu’nda yaklaşık iki yıl önce yapılan değişiklikle lisans bedellerinin düşürülmesine sert tepki gösterdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Arslan, yapılan düzenlemenin ardından devletin kasasına girmesi beklenen 27-28 milyar lira yerine şirketlerin bu parayı elinde tuttuğunu belirterek, "Lisans bedelini ödeyemediği söylenen şirketler, binlerce aracın elektrik faturasını ödeyebiliyormuş," dedi.

Büyükşehir’den “karneni al gel” ücretsiz spor etkinlikleri Büyükşehir’den “karneni al gel” ücretsiz spor etkinlikleri

"Milyarlarca lira şirketlerin cebinde kaldı"

Arslan, Elektronik Ticaret Kanunu'nda tüm partilerin oy birliğiyle yapılan düzenlemenin, iki yıl sonra tekrar değiştirilmesinin gereksiz olduğunu savundu. Bu değişikliğin devletin gelir kaybına yol açtığını belirterek, "Değişiklik yapılmasaydı, devlet kasasına girmesi gereken 27-28 milyar lira şirketlerin elinde kalmazdı. Şimdi bu şirketler, binlerce aracın elektrik masrafını karşılayabilecek güçte olduklarını gösterdiler. Demek ki lisans bedelini ödeyememeleri gibi bir durum yokmuş,” ifadelerini kullandı.

"Devlet büyük gelir kaybına uğradı"

Yeni düzenleme ile lisans bedellerinin düşürülmesiyle birlikte devletin bütçesine önemli bir darbe vurulduğunu söyleyen Arslan, “2025 yılında 4 kat ihracat, 4 kat teşvik düşecek. Bu kararlar, devletin kasasına girmesi gereken milyarlarca liranın önünü kesiyor. Bu değişiklikler yapılmadan önce, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan bir etki analizi yapılması gerekirdi. Ancak kimse bu düzenlemenin nasıl bir mali kayıp yaratacağını sorgulamadı,” dedi.

Şirketlerin güçlü ödeme kapasiteleri ortaya çıktı

Elektronik Ticaret Kanunu'nda yapılan son değişiklikle, sektördeki bazı şirketlerin öne çıkarıldığını belirten Arslan, büyük firmaların piyasada tekel oluşturmasını engellemek için konulan yüzde 20'lik barajın yüzde 23'e esnetilmesini eleştirdi. Arslan, bazı şirketlerin ödeme güçlerinin yeterli olduğuna vurgu yaparak, "Şimdi bakıyoruz ki bu şirketler TOGG alanlara elektrik faturalarında 30 bin liralık indirim sağlayabiliyor. Eğer bu şirketler 750 milyon lira gibi devasa bir miktarı ödeyebiliyorsa, demek ki lisans bedelini de ödeyecek güçleri var," ifadelerini kullandı.

Arslan, bu durumun doğru düzenlemelerle kontrol altına alınması gerektiğini belirterek, kamunun gelir kaybına yol açan bu düzenlemenin gözden geçirilmesini istedi.

Kaynak: Haber Merkezi