Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), 7 Ekim'de Filistin ve İsrail arasında başlayan çatışmaların ardından Gazze Şeridi'nde yaşanan su kesintisine dikkat çekiyor. BM, Gazze Şeridi'nde yaşayan insanların kirli su içmek zorunda kaldığını ve bu durumun ölüm kalım meselesi haline geldiğini belirtti.
Gazze’de Su Sorunu Artıyor
İsrail-Hamas çatışmaları 7 Ekim'de başladı ve şu an 10. gününde. İsrail, çatışmaların başlamasıyla Filistin'deki yakıt ve su teminini kesince, Gazze'deki insanlar büyük bir su kıtlığı ile karşı karşıya kaldı. Gazzeliler, temiz su bulabilmek için kuyulardan su çekmek zorunda kalırken, şişelerini ve mutfak eşyalarını suyla doldurmak için uzun kuyruklar oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı Genel Komiseri Philippe Lazzarini, suyun kesilmesinin Gazze Şeridi'nde yaşayan 2 milyondan fazla insanı su kıtlığı riski ile karşı karşıya bıraktığını vurguladı.
Acil Yakıt Gerekiyor
Lazzarini, 2 milyon insanın suya erişiminin sağlanabilmesi için yakıtın acil bir şekilde Gazze'ye ulaştırılması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, bu durumun bir ölüm kalım meselesi haline geldiğini söyleyerek, "Gazze'deki su tesisleri ve kamu su şebekeleri çalışmıyor, bu da insanların kirli su içmek zorunda kalmasına neden oluyor ve su kaynaklı hastalık riskini artırıyor" dedi.
Ayrıca, Gazze'de 11 Ekim'den bu yana elektrik kesintisi yaşandığını ve bu durumun su tedarikini olumsuz etkilediğini belirten Lazzarini, "Artık Gazze'ye yakıt taşımamız gerekiyor. İnsanların güvenli içme suyuna sahip olabilmesi için yakıta ihtiyacımız var. Aksi halde, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar dahil birçok insan susuzluktan ölmeye başlayacak. Su, şu anda kalan son cankurtaran halattır. İnsani yardıma yönelik kuşatmanın derhal kaldırılması çağrısında bulunuyorum" diye ekledi.