ABD merkezli havacılık devi Boeing’de, 30 binden fazla işçi, maaşlarına dört yıl içinde yapılması planlanan yüzde 35’lik zam teklifini reddederek greve devam kararı aldı. İşçiler, maaş artışlarının yetersiz olduğunu ve yüzde 40 zam talep ettiklerini belirtti. Ayrıca, emeklilik maaşı ödemelerinde eski sisteme dönülmesi de işçilerin başlıca talepleri arasında yer alıyor.
Boeing ve sendikanın anlaşması kabul görmedi
The Washington Post’un haberine göre, Boeing ile sendika arasında yapılan son görüşmelerde işçilere dört yıl boyunca yüzde 35’lik zam, iyileştirilmiş sağlık ve emeklilik yardımları ve 7 bin dolarlık ikramiye teklif edildi. Ancak bu anlaşma, sendika içindeki oylamada işçilerin yüzde 64’ü tarafından reddedildi. İşçilerin grevi sürdürme kararı alması, Boeing’i ciddi bir çıkmaza sürüklüyor.
Grev eylül ayında başladı
Boeing işçileri, şirketin sunduğu zam teklifini kabul etmeyerek 13 Eylül 2023'te greve gitme kararı almıştı. Şirket ile sendika arasında yapılan müzakereler sonrasında maaş artışı ve iyileştirilmiş sosyal yardımlar konusunda uzlaşı sağlanmış olsa da, bu anlaşma işçiler tarafından yeterli bulunmadı ve grev devam ediyor.
Grevin maliyeti milyarları bulabilir
Boeing'deki bu grev, 1995'teki 10 haftalık grevden sonra en uzun grevlerden biri olarak değerlendiriliyor. 2008'deki 8 haftalık grev Boeing'e her gün yaklaşık 100 milyon dolara mal olmuştu. Şirketin şu anda 2008'e kıyasla çok daha zor bir mali durumla karşı karşıya olduğu ifade ediliyor. Boeing, özellikle 737 Max model uçaklarının 2018 ve 2019'daki kazaları sonrasında 27 milyar dolarlık zarar etmiş durumda.
Devasa sipariş birikimi var
Boeing’in mali sıkıntılarına rağmen, şirketin 500 milyar dolardan fazla değer biçilen büyük bir sipariş birikimi bulunuyor. Bu siparişler Boeing'in gelecekteki gelirlerini garanti altına alsa da, grev nedeniyle üretimde yaşanacak aksamalar şirketi daha büyük zorluklarla karşı karşıya bırakabilir.