Utku ÇELİK- Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube'de örgütlü Bornova Belediyesi işçileri, yüksek enflasyon, döviz kurları ve vergi arttırımları nedeniyle hemen hemen tüm ürünlere zam yapılması sonrasında maaşlarının her geçen gün eridiğini söyleyerek ek protokol talep etti. Konu hakkında Bornova Belediyesi Binası önünde eylem yapan işçiler adına basın açıklamasını Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç okudu. Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamalarının üzerinden 10 ay geçtiği bilgisini veren Genç, ''Değerli üyelerimiz hak arayışımızdan ve haklı taleplerimizden geri durmaksızın mücadelemiz sürecektir. Ek protokol yapmak artık kaçınılmazdır.'' dedi.
Şube Başkanı Özgür Genç, işçilerin alım gücünün düştüğünü ifade ederken, '' Yaşanan ekonomik krizin ağırlığı ile zor günlerden geçmekteyiz. En somut göstergelerini ve ücretlerini almakta zorlanan Büyükşehir, Karşıyaka eylemliliklerinde ve Bayraklı, Buca ve Bornova'da yürüyen ek protokol görüşmelerinde yaşıyoruz. Büyükşehir Belediyesinde örgütlü memur sendikalarının ve hastanelerdeki sağlık emekçilerinin eylemleri de emek cephesinin topyekün ekonomik saldırı aldında olduğunu, ilk önce kendi kentimizde gözler önüne sermektedir.'' dedi.
Yoksullaştık
Hükümetin yürüttüğü ekonomi politikasının yanlış olduğunu belirten Genç, şöyle devam etti:
''Yakın zamanda yaptığımız Toplu İş Sözleşmesi sonrası merkezi hükümetin yanlış ekonomik politikaları yüzünden yoksullaşmış, hayatlarımızı sürdüremeyecek duruma gelmiş bulunmaktayız. Toplu İş Sözleşmesinde elimize geçen ücretler erimiş, gerçek enflasyonu TÜİK açıklamadığı için kiramızı, faturalarımızı ödeyemiyor, pazara markete gidemiyor, çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Neredeyse tüm işçi arkadaşlarımız borç batağında ve icralık.”
Başkan’a anlattık
Gerçekleştirilen iki ek protokol görüşmesinde de Bornova Belediye başkanı Mustafa İduğ'a alım gücündeki düşüşten bahsettiklerini söyleyen Genç,'' Temmuz ayında özellikle Memur, asgari ücret ve emekli maaş artışlarının netleşmesi başlanmıştır.Yapılan iki görüşmede de, belediye başkanımıza gerek asgari ücrete göre,gerek memur maaşına göre gerekse hayattaki alım gücümüze göre ne kadar gerilediğimizi izah etmeye çalıştık''ifadelerini kullandı. 10 ay önceki TİS anlaşmasında elde edilen hakların güncel ekonomik şartlar altında yok olduğunu belirten Genç, ''Başta enflasyon rakamlarının gerçek rakamların dışında saptırılması gerekse kötü ekonomik yönetim, daha 10 ay önce imzası kurumadan sözleşmemizin alım gücünü yok etmiştir. 1 Temmuz 2023 tarihi ile en düşük yevmiyelerin 600 liraları aşması, sosyal haklarımızın sözleşmemiz gereği yansıyan .77 harici zamlanması artık bir mecburiyete dönüşmüştür. Merkez bankasının yakın zamanda revize ettiği yıllık enflasyon sonuna kadar koruyamayacağı tahmini, önümüzdeki kışın çok kara bir kış olacağını hissettirmiştir. Dolayısıyla Ocak 2024'te alacağımız %25 zammın güncellenmesi de mücadele başlıklarımızdandır'' dedi.
Başkan’ın sağlık sorunu
Sendika Başkanı Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un gerçekleştirilen iki toplantıya da sağlık sorunları gerekçesiyle katılmadığını açıkladı. Başkan Genç, şöyle devam etti:
''Bugün karşılıklı anlaşarak taleplerimizi müjdeleyeceğimiz bir toplantıyı planlamışken, Belediye başkanımızın sağlık sorunları nedeniyle toplantımız gerçekleşememiştir. Ekonomik kriz sopası nedeni ile zorda olmamız bugün olumlu sonuçlanmasını arzuladığımız görüşmenin sonraya kalması hepimizi biraz daha gerginliğe ve zorluğa itmiştir. Takvim itibariyle sözleşmemizde yer alan yüzde 20.77 tüm ücretlerimize yansıyacak, alacağımız ek zam ek ödeme olarak hesaplarımıza aktarılacaktır. Belediye Başkanımızın sağlık sorunlarını atlattığı ve belediye binasında bulunduğu ilk gün bizlerle toplantı planlamaması halinde, işçi arkadaşlarımızla birlikte eyleme gideceğiz.''