BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 201.12 puan artarken toplam işlem hacmi 84.6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 3.08, holding endeksi yüzde 2.50 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran bankacılık, tek kaybettiren yüzde 0.63 ile ticaret oldu. Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından pozitif bir seyir izleniyor.

İzmir'de açılan şirket sayısında sert düşüş! İzmir'de açılan şirket sayısında sert düşüş!

Öte yandan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de tuttu. PPK duyurusunda "Temel mal enflasyonu sınırlı bir artışla düşük seyretmeye devam ederken hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası araçları, etkili şekilde kullanılacaktır" ifadelerine yer verildi.

Kararın ardından BIST 100 endeksindeki yükseliş hızlanırken Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) ise 256.5 baz puanla Şubat 2020'den bu yana görülen en düşük seviyeye yaklaştı.

Analistler, TCMB'nin karar metninden alınan sinyallerin enflasyonla mücadelenin ciddi şekilde devam edeceği şeklinde yorumlandığını kaydederek bu durumun Türk lirası varlıklara olan talebi destekleyebileceğini belirtti.

Yarın yurt içinde tüketici güven endeksi, yurt dışında ise Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz kararı, Japonya'da enflasyon, Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Avro Bölgesi'nde tüketici güven endeksinin öne çıkacağını dile getiren analistler, BoJ'un yarınki açıklamasında faiz oranının yüzde 0,25'te sabit tutmasının beklendiğini söyledi.

Banka politika faizini 31 Temmuz 2024'te 15 baz puan artışla yüzde 0.25'e yükseltirken devlet tahvil alımlarının ise azaltılmasına karar vermişti.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.100 seviyelerinin direnç, 9.800 ve 9.700 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA