Varlık Fonu'nun borsayı etkilemek amacıyla hisse senedi sattığına dair iddialar gündemde. Borsadaki yaklaşık yüzde 10'luk düşüşün arkasında, Varlık Fonu'nun bu adımının olduğu öne sürülüyor.
Borsa Düşüşünde Gerçek Sebep Ne?
Son iki haftadır borsadaki düşüş dikkat çekiyor. Mevduat faizlerindeki artış, küçük yatırımcının panik satışları gibi sebepler öne sürülse de, ekonomi çevrelerinde tartışma konusu olan gerçek sebep, Varlık Fonu'nun borsayı daha çekici hale getirerek yabancı yatırımcıyı çekmeye çalıştığı yönünde.
Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, bu konuda şunları belirtti: "Son dönemde giderek daha çok taraftar bulan bir iddiayı da göz ardı etmemek gerek. Acaba yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelmesini ve döviz getirmesini sağlamak amacıyla borsada fiyatlar alım için cazip hale getirilmeye mi çalışılıyor? Peki böyle bir amaç varsa bile bunu kim yapacak? Yapsa yapsa Varlık Fonu yapabilir; iddia bu yönde...."
'Sıcak Para Akışı İçin Senaryo'
Aktaş, daha önce uluslararası bir fonda trader olarak görev yapmış bir isme sorduğunu ve aldığı cevabı aktardı: "Sıcak paranın gelmesi için ya dövizin yukarı gitmesi ya borsanın aşağı gelmesi lazım. Hükümet seçim öncesi dövizin yukarı gitmesini istemez, bu yüzden borsanın düşmesi lazım. Gerek faiz artışları, gerek TL depo ihaleleri bu amaca hizmet ediyor. Daha da olmazsa Varlık Fonu satış yapıp fiyat düşürür.”
Varlık Fonu'nun borsayı etkileme konusundaki soruların arttığını vurgulayan Aktaş, yazısını şu sözlerle sonlandırdı: "Ekonomi yönetimi yabancının devlet iç borçlanma senedine gelmesi için faizi yukarı çekebilir, inisiyatif tümüyle ellerinde. Ama yabancının bir de hisse senedi piyasasına girmesi isteniyor. Peki bu nasıl olacak? Faiz artırarak iç borçlanma senetlerinin fiyatı aşağı çekilebiliyor ama hisse senetlerinde benzer bir 'operasyonel karar' alınabilir mi ya da nasıl alınır? İşte bu aşamada akıllara gelen Varlık Fonu’nun devreye girmesi oluyor. Varlık Fonu satış yapıyor mu, yapmıyor mu, bilemiyoruz; ama bu soru giderek daha fazla soruluyor."