"Zor Ölüm" serisinin yıldızı Bruce Willis'e, 2022 yılında oyunculuğu bırakmasına neden olan afazi hastalığının ardından demans hastalığı teşhisi konuldu.

Willis'in ailesi tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, afazi rahatsızlığı ilerleyen 67 yaşındaki aktöre frontotemporal demans (FTD) teşhisi konulduğu, ünlü oyuncunun iletişim kurma yeteneğini önemli ölçüde engelleyen rahatsızlığına "net bir teşhis konulmasının rahatlatıcı olduğu" kaydedildi.

Açıklamada, "Bugün hastalığın tedavisi yok. Önümüzdeki yıllarda bu gerçeğin değişebileceğini umuyoruz. Bruce'un durumu ilerledikçe, medyanın ilgisinin çok daha fazla farkındalık ve araştırma gerektiren bu hastalığa ışık tutmaya odaklanabileceğini umuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Bruce Willis'in hastalığı ne?

ABD'li aktörün Mart 2022'de afazi rahatsızlığı nedeniyle oyunculuğu bıraktığı açıklanmıştı.

1970’lerin sonunda Broadway’da sahne alarak oyunculuğa başlayan Willis, yarım asırlık kariyeri boyunca Moonlight, Pulp Fiction ve Die Hard gibi öne çıkan onlarca filmde başrol oynadı.

Bruce Willis'in rol aldığı son sinema filmi "Assassin" 31 Mart'ta gösterime girecek.

Bruce Willis kimdir, hangi filmlerde oynadı?

19 Mart 1955'te dünyaya gelen Walter Bruce Willis, Emmy ve Altın Küre ödüllü, emekli Amerikalı sinema oyuncusu ve müzisyendir. Filmleri dünya çapında 3.05 milyar dolar gişe yapmıştır.

Willis, Amerikalı bir babanın ve Alman bir annenin çocuğu olarak Almanya'nın Idar-Oberstein kentinde doğmuştur. Çocukluğu New Jersey'de geçmiş ve daha sonra New York'a taşınmıştır. Babası Almanya'da görev yaparken Bruce, Almanya'da doğmuştur. Willis, dört çocuğun en büyüğüdür.

Bruce Willis, "Moonlighting" (Mavi Ay) (1985-1989) adlı televizyon dizisindeki David Addison rolüyle ün kazanmıştır.

30 Mart 2022'de Willis'in kızı Rumer, babasına afazi teşhisi konulduktan sonra oyunculuğu bıraktığını açıkladı. Emekli olduğu zamanda, Willis sekiz filmi tamamlamış ve bunlar 2022 ve 2023'te gösterime girmeyi bekliyordu.

Bruce Willis'in hastalığı demans ne?

Demans, "uzak" anlamına gelen Latince "de-" kelimesi ile "mantık" anlamına gelen "mens" kelimesinin birleşmesinden oluşan bir terimdir ve kişinin düşünce bozukluğuna işaret eder. Bu duruma, yaygın olarak "düşünce bozukluğu" anlamına gelen "deman" veya "bunama" adı da verilir.

Demans, beyinde meydana gelen hasarın ilerleyen bir bozukluğudur ve kişinin yaşına göre beklenen beyin performansını gösterememesine neden olur. Hafıza, dikkat, dil ve problem çözme alanları özellikle etkilenen bölgeler arasındadır. Demansın ileri aşamalarında, kişi zaman, mekan ve kişi oryantasyonunu kaybedebilir.

Bruce Willis'in hastalığı demansın en yayın şekli hangisidir?

Alzheimer hastalığı, demansın en yaygın şeklidir. Bu hastalık, beyindeki sinir hücrelerinin zamanla ölmesi ve fonksiyonlarının kaybedilmesi sonucu ortaya çıkar. Alzheimer hastalığı, hafıza kaybı, düşünme, davranış ve dil problemleri gibi belirtilerle kendini gösterir. İleri aşamalarda kişi, günlük aktiviteleri yapmakta zorluk çekebilir ve bakıma ihtiyaç duyabilir.

Editör: Cem Özer