Siirt’in Pervari ilçesinde yaşayan Tahir (38), Azat (32) ve Fatma Bal (22), dedelerinden miras kalan arıcılık mesleğini başarıyla sürdürüyor. Belenoluk köyü yaylasında Pervari balı üreten Bal ailesi, bu lezzeti Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bir marka haline getirmiş durumda. Soyadlarını dahi bu meslekten alan aile üyeleri, arıcılık mesleğine duydukları bağlılıkla tanınıyor.
DEVLET DESTEKLERİYLE ÜRETİM KAPASİTELERİ ARTIRDILAR
Tahir Bal, 2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Projesi'ne başvurdu. %50 hibe ile aldığı 300 bin TL’lik destekle bal sağım makinesi ve gerekli ekipmanları temin etti. Aynı şekilde kardeşi Azat Bal, bu yıl başvurduğu program kapsamında 300 bin TL değerinde arı kovanı ve makine ekipman desteği almaya hak kazandı. Bu destekler, ailenin üretim kapasitesini büyük ölçüde artırdı.
BÖLGENİN FLORASI ARICILIĞI DESTEKLİYOR
Fatma Bal, Siirt’in florasının arıcılık için oldukça elverişli olduğunu belirtti. Kendisinin bölgedeki ilk kadın arıcı olduğuna dikkat çeken Bal, "İlk başta kovanlarım azdı. Zamanla çoğaldı ve şu anda 48 kovana ulaştım. Hedefim gelecek baharda bu sayıyı 100’e çıkarmak. Diğer kadınlara da örnek olduğum için mutluyum," dedi. Bal, ailesinin arıcılıkla uğraşan diğer fertlerinden de büyük destek aldığını sözlerine ekledi.
Tahir Bal, dede mesleğini devam ettirmenin kendisine büyük bir mutluluk verdiğini belirtti. Belenoluk Yaylası'nda kasnak bal üretimini iki katına çıkardığını söyleyen Bal, "Bölgedeki zengin bitki örtüsü arıcılık için çok uygun. Devlet desteği sayesinde kovan sayımızı ve bal sağım kapasitemizi artırdık. Bu işte profesyonelleşmek için bal süzme makinesi, dinlendirme tankı ve çadır gibi ekipmanlar aldım," ifadelerini kullandı. Azat Bal da yüksek yaylalarda organik bal üretimi yaptığını ve ağabeyi Tahir Bal'ın teşvikleriyle devlet desteklerinden faydalandığını söyledi. Azat Bal, "Ağabeyim devlet desteklerine başvurdu ve projesi onaylandı. Ben de aynı programa başvurdum ve projem kabul edildi. Bu sayede organik bal üretimimizi artıracağız. Tarım ve Orman Bakanlığı'na teşekkür ediyorum," dedi.
Bu aile, üç kuşaktır sürdürdükleri arıcılık mesleğini modern desteklerle büyütmeyi başarıyor ve bölgedeki diğer arıcılara da ilham veriyor.