Haber/ Didar DEMİRCİ

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Buca Bağ Evi’nde basınla bir araya geldi. 4 Yıllık görev süresinde Buca’da hayata geçirdikleri projeleri ve hizmetleri basınla paylaşan Erhan Kılıç, ‘Yarının Buca’sı’ başlığı adı altında sunum yaptı. Buca’ya yapılan alt yapı yatırımlarının yanı sıra dezavantajlı guruplara yönelik sosyal projelere değinen Erhan Kılıç, asıl önemli olan konunun Buca’nın planlanması olduğunu söyledi. Özellikle 30 Ekim’de meydana gelen depremi ile kentleri planlamanın öneminin daha da anlaşıldığına ve Buca’daki çarpık kentleşmeye dikkat çeken Kılıç, “Ova Mahallesi, Ufuk Mahallesi, Çaldıran Mahallesi, Seyhan Mahallesi planlarını yaptık. Yani Buca’nın yaklaşık 1665 hektarını, 3’te 2’sine yakınını yeniden planladık. Planların hayata geçmesiyle şu anki Ova Mahallesini tanıyamayacak duruma geleceksiniz. Bu bölgeler İzmir’in en yaşanabilir bölgeleri haline gelecek. Yaşanabilir Buca hayali için en önemli kriter imar planlarıdır. Depreme dayanıklı konutları yerinde dönüştürüp yerinde yapmakla yeni yaşanabilir bir kent ortaya çıkaramazsınız. O yüzden biz bu ihtiyacı gördük. Bu plan hem kenti kurtaracak hem de bence bütün İzmir’e örnek olacak bir plan” sözlerini kaydetti.

CEZAEVİ KADASTRO PARSELİ DEĞİL

Cezaevi arazisine ilişkin de konuşan Başkan Kılıç, cezaevinin bulunduğu alanın 2003 yılından kesinleşmiş imar planı olduğunu belirterek, “Şimdi arkadaşlar cezaevinin bulunduğu alan kadastral bir parsel değil. Buranın maliki olan iller bankasında. Bana gelip imar durumu ver dediğinde buranın hali hazırda bir imar planı var. Şu an ki imar planına göre 2003 yılının 6’ncı veya 7’nci aynında onaylanmış kesinleşmiş bir imar planı var. Bu imar planında ne var: tam cezaevinin göbeğinde 25 bin metrekarelik alanda 1.50 emsalle taralı ticaret merkezi görülüyor. Böyle bir kesinleşmiş planı var buranın. Ve Danıştay kurulduğu yıllardan itibaren kamu yararı gözetildiği için sosyal demokrat devletçilik anlayışından kaynaklı danıştayın kararı 50’li yıllardan bugüne kadar hiç değişmedi. Bireysel mülkiyetle kamu mülkiyeti arasında ayrım yapmaz. Burada bir plan var. Burada şu anda kamuya bir artı değer çıkartılmış. Şimdi bu artı değerde ben burayı istediğim gibi yapamam. O nedenle buradaki sorunun diplomasiyle çözülmesi gerekiyor. Yeni bir rezerv alan yaratıp. Bu rezerv alan içinde hali hazırda maliki kimse bu mülkiyete başka yerde rezerv alan oluşturup burayı kente yeşil alan olarak kazandırmaya uğraşıyoruz. O yüzden burada yeni bir değer ortaya çıkarmak gerekiyor.

YENİ PLANA İHTİYAÇ VAR

Cezaevinden kalan alanın yeşil olması için çok ciddi bir maliyet ortaya çıktığını aktaran Başkan Kılıç, “Orası bir yeşil alan olduğunda çok ciddi bir maliyet ortaya çıkar. Onun için böyle bir şey olmaması için yeni bir plan yapmak lazım. Yeşil alan olduğu için bedelsiz ver gibi bir durum olmuyor. Hazırda bir plan olduğu için olmuyor. İktidar değişse de adalette değişmeyen kurallar vardır. Ama adalette kurallar değişmez” ifadelerini kullandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile aynı çizgide olduğunu vurgulayarak konuşmasını sürdüren Başkan Kılıç, “78 bin metrekare bir yerde yüzde 40’ı terk ettikten sonra geriye kalanların ne olacağı burada soru. Geriye kalanının yine yeşil alan olsun. Ama bu olurken de burada devletten kamudan bir değeri almış olmuyor musun? Biz Tunç Başkanla aynı noktadayız. Buranın yeşil alan olmasını istiyoruz. Ama buranın bir planı var. Burada yeşil alan olsun. Bu yeşil alan olurken de kurumların cebinden herhangi bir şey çıkmasın. Nasıl olacaksa yargı karar versin” mesajını kaydetti.

SIRADA ‘BERLİN DUVARI’ VAR

Buca trafiğinin rahatlaması açısından her belediye başkan aday adayının yaklaşık 20 yıldır vaatleri arasına aldığı Buca Cezaevi’nin kaldırılmasını ‘Hizmette siyaset olmaz’ şiarıyla çözdüklerini hatırlatan Başkan Kılıç, sırada ‘Berlin Duvarı’ olarak adlandırılan Buca’yı ikiye bölen, atıl durumdaki istasyon ve demiryolunun olduğunu söyledi. Kılıç, “Burada da aynı şekilde hizmette siyaset olmaz dedik. 20 yıldır 30 yıldır bu da kente kazandırılmaya çalışıyor. Şimdi buraya da Buca’ya yakışır bir hale getireceğiz. İstasyonun olduğu sokağı da bir kültür sokak yapacağız. Orası artık girmeye korktuğunuz bir yer değil, gitmek istediğiniz bir yer olacak. Projelendirmesi bitti yakın bir zamanda açılacak. Yıllar sürecek bir proje değil” dedi. Kılıç, sonraki hedefin Buca’ya bir meydan kazandırmak olduğunu söyledi.

BÜTÇEMİZİN 3’TE 1’İ KADAR BORÇLUYUZ

Göreve geldiği dönemde belediyenin bütçesinin 2 katı borçlu olduğunu belirten Kılıç, “Şu an bizim çalışmamızı engelleyecek cari borç sıfırlanmış durumda. Buca Belediyesi’nin borcu yok denecek kadar az. Onun dışında Buca belediyesi artık bütçesinin 3’te 1’i kadar borçlu. Bunu neden anlattım. Şundan dolayı anlattım. Mali disiplini sağlamadan bir şeyler yapmak gerecekten zor. Mali disiplin kamu kurumlarının olmazsa olmazıdır. Biz Buca Belediyesi olarak geleceğe emin adımlarla yürüyoruz” mesajını verdi.