Türk-Alman Üniversitesi'nde görev yapan İktisatçı Prof. Dr. Aykut Kibritçioğlu, Türkiye'deki çalışma hayatına ilişkin çarpıcı bir araştırmaya imza attı. Prof. Dr. Kibritçioğlu'nun araştırması, son yıllarda kontrolden çıkan enflasyonun etkisiyle asgari ücretin yükseldiğini, ancak diğer maaşların bu artışa ayak uyduramadığını ortaya koyuyor. Araştırma, kamu çalışanları, akademisyenler, imalat sanayi işçileri ve SGK emeklileri gibi farklı gelir gruplarının maaşlarının asgari ücret ve kişi başına düşen milli gelirle (GSYİH) ilişkisini inceliyor. Sonuçlar, özellikle 2014 yılından itibaren maaşların genel olarak asgari ücret seviyesine gerilediğini, hatta bazı durumlarda bu seviyenin de altına düştüğünü gösteriyor.
MAAŞLAR KİŞİ BAŞI GELİRİN DE ALTINDA!
Prof. Dr. Kibritçioğlu'nun araştırması, özellikle emeklilerin aylıklarının ve imalat sanayi ile kamu çalışanlarının maaşlarının asgari ücretin yanı sıra kişi başına düşen milli gelirin de altında kaldığını ortaya koyuyor. Bu durum, yaklaşık 20 milyon aktif ve pasif SGK sigortalısını olumsuz etkiliyor ve gelir dağılımında ciddi bozulmalara neden oluyor.
ÇÖZÜM: ÇOKLU ASGARİ ÜCRET SİSTEMİ
Prof. Dr. Kibritçioğlu, daha adil bir gelir dağılımı için "çoklu asgari ücret sistemi" önerisinde bulunuyor. Bu sistem, farklı unvanlar ve meslekler için farklı asgari ücretler belirlemeyi ve bu ücretleri enflasyon ve kişi başına ekonomik büyüme oranlarına göre düzenli olarak güncellemeyi hedefliyor. Araştırmada, Türkiye'deki kamu ve vakıf üniversitelerinde akademik unvanlara göre kurulacak bir pilot maaş skalasının, bu sistemin uygulanabilirliği konusunda örnek teşkil edebileceği belirtiliyor.
SENDİKAL HAKLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ ŞART!
Prof. Dr. Kibritçioğlu, çalışanların daha güçlü bir şekilde ücret pazarlığı yapabilmesi için sendikal hakların güçlendirilmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Sendikaların güçlenmesi ve mevcut engellerin kaldırılması, çalışanların haklarını daha etkili bir şekilde savunabilmelerine olanak sağlayacaktır.