9 EYLÜL GAZETESİ- Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen 9. Köy Haber Merkezi Projesi söyleşilerinin konuğu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü oldu.

24 Saat Gazetesi haberine göre deprem bölgesinde kadınların yaşadıkları zorlukları anlatan Güllü, kadınların hijyen ve güvenlik sıkıntılarının devam ettiğini söyledi.

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Canan Güllü, bölgede şiddetin ve cinsel istismarın boyutlarının arttığını işaret ederek, kadınların bedenlerini ve mahremiyetlerini korumak için mücadele ettiklerini aktardı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü,  güvenlik açığının çadırkentlerde çok yaygın olduğunu vurguluyarak, sözlerine şöyle devam etti: "Çadırların ya düğmesi var ya da fermuarı var ve içeri girilmesi çok kolay. Bu açıdan bir koruma olmadığı için tecavüzlerin yaşandığını öğrendik. Senaryo yazmıyorum, hayal dünyası yaratmıyorum ve yaşananları anlatıyorum. Bu yüzden daha çok uyku tulumu istedik, çünkü onların fermuarları içeriden. Bir yandan da kadınların hijyen anlamında suya ve tuvaletlere erişemediğini gördük. 40 güne kadar bu sorunlar devam etti ve bazı bölgelerde sürdüğünü de duyuyoruz. Belediyelerden mobil tuvalet talep ettik ama, tuvaletlerden önce bölgelerde su sorunu ortaya çıktı."

Mor Yerleşkeler güvenli hizmet alanı

Geçtiğimiz günlerde Hatay'da bir babanın kızını öldürdüğünü hatırlatan Güllü, bölgedeki şiddet olaylarının arttığını söyledi.  Kadınları ve çocukları korumak adına 'Mor Yerleşke' fikrini geliştirdiklerini anlatan Güllü, bölgede kurdukları Mor Yerleşke hizmetleri hakkında şu bilgileri verdi:

"Mor güveni yansıtır ve mor rengin olduğu yerde kadın dayanışması vardır. Mora boyanmış iki konteynırı yan yana koyduk ve bu konteynırlara tüm kadınları, yaşlıları, engellileri ve çocukları koyarak, onlar için güvenli ve şiddetten arınmış alanlar oluşturduk. Ayrıca yerleşkelerde olası zorunlu hamilelikleri önlemek için, kondom gibi ürünlerin teminini sağladık. Bebeklerini emzirmek için kadınlara sterilize edilmiş alanlar sağladık. Bir şekilde burada kadınlar için, fizyolojik ihtiyaçlarını sağlamaları için mahremiyet alanı oluşturduk. Bir yandan da bölgedeki çocuklar için, travma eğitimi almış çocuk eğitimciler olmasını sağladık. Ayrıca bu süreçte deprem bölgesinde 214 bin kadının hamile olduğunu öğrendik. Maraş, Malatya, Hatay ve Adıyaman’da hastaneler zarar görmüş durumdaydı ve bu yüzden o hamile kadınlar için bir çözüm oluşturduk ve mor yerleşkelerimize danışman ebeler yerleştirdik ve onlarla süreci ilerlettik” 

Editör: Reyhan Senay