Çeşme'de Sabancı'nın güneş enerjisi santrali (GES) projesine karşı olan tepkiler dinmiyor. Çeşme Çevre Derneği, 10 Şubat'ta yapılacak olan ÇED toplantısını protesto edecek. Proje, ekolojik dengeyi bozacağı gerekçesiyle halkın ve çevrecilerin yoğun karşı çıkışıyla karşı karşıya. Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, projenin, Çeşme'nin değerli arazilerini hedef alarak bölgeye fayda sağlamadığını savundu.

Sabancı'nın GES Projesine Tepkiler Devam Ediyor

Sabancı'nın Çeşme'deki GES projesi, çevrecilerin ve Çeşme halkının engelini aşamıyor. İlk ÇED toplantısının halk tepkileri nedeniyle iptal edilmesinin ardından, ikinci toplantı 10 Şubat’ta yapılacak. Ancak Çeşme Çevre Derneği, projeye karşı duruşunu sürdürüyor. Başkan Ahmet Güler, “Çeşme’nin ekolojik dengesini bozan enerji tesislerine karşıyız,” diyerek projeye karşı olduğunu belirtti. Güler, bölgenin değerli arazilerinin koruma altında olması gerektiğini vurguladı.

Karari Halk Verecek Cesmede Yeni Ges Projesine Yesil Isik Mi

Bodrum'da 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri Bodrum'da 4 Şubat Dünya Kanser Günü etkinlikleri

Proje Hakkında Detaylar

Sabancı, Çeşme’de 5,81 hektarlık alanda 3 güneş enerjisi santrali kurmayı ve 18 bin 613 panel yerleştirmeyi planlıyor. Ancak, GES sahaları, İzmir Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi ve ağaçlandırılacak alanlar içinde yer alıyor. Ayrıca, proje alanının doğal SİT alanı olması da büyük bir tartışma yaratıyor. Eğer proje gerçekleşirse, vatandaşlara ait 4 hektarlık bir alanın kamulaştırılması söz konusu olacak.

Çeşme’nin Geçmişteki Projeleri

Daha önce, 2010 yılında eski adıyla ABK Elektrik, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle bölgede 6 rüzgar enerjisi santrali kurmuştu. Bu proje de halkın tepkisini çekmiş, kararlar ve imar planları yargıya taşınmıştı. Şirket, ardından adını Vega Rüzgar Enerjisi olarak değiştirmişti.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ