İzmir'e şehit ateşi düştü İzmir'e şehit ateşi düştü

Çeşme’de hayata geçirilmek istenen güneş enerji santrali projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) bilgilendirme toplantısı, vatandaşların protestosu nedeniyle yapılamadı. 20 Eylül 2024 tarihli ÇED toplantısı Çeşme halkının protestolarıyla durdurulmuştu. Firma Çeşme Spor Salonu’nda yeni bir ÇED toplantısı çağrısı yapıldı. Toplantıyı protesto etmek için bir araya gelen vatandaşlar, çevre dernekleri, sivil toplum örgütleri şu ifadelerle toplantının olduğu salona gitti:

“Geleceğimiz için sesimizi yükseltiyoruz. EnerjiSA Firmasına ait Wega Enerji tarafından Çeşme’de 140 dönüm arazi üzerinde kurulacak olan 18.600 güneş paneli (GES) için yapılacak ÇED toplantısı vatandaşın protestoları sonucu ikinci kez yapılamadı. Biz yarımada çevre gönüllüleri, yenilenebilir doğa ile uyumlu enerji üretimine karşı değiliz. Ancak tamamen arazi rantına yönelik “enerji üretimi” hüllesi ile hazine ve vatandaş arazilerini kapmaya yönelik yalana karşıyız.”

Whatsapp Image 2025 02 10 At 15.46.44

Toplantı yapılamadı, tutanak tutuldu

Pankartlarla, alkış ve sloganlarla toplantı protesto edildi, toplantının gerçekleşmediğine dair tutanak tutuldu.

Çeşme Kent Konseyi, Çeşme Çevre Platformu, Karaburun Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, İzmir Kent Konseyi, EGEÇEP, İzmir Yaşam Alanları ve Ekoloji Birliği gibi sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla bir araya gelen Çeşme halkı salonu doldurdu. Toplantıya katılan kimse olmayınca, İzmir İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, toplantının gerçekleşmediğine dair tutanak tuttu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada konuşan Çeşme Çevre Derneği Başkanı Ahmet Güler, "Biz yenilenebilir doğa ile uyumlu enerji üretimine karşı değiliz. Biz 58 dönüm denilerek Çeşme’den 4,3 milyon metrekare yer isteyen Sabancı’nın isteğine karşıyız. Bu toplantının açılmasını istemiyoruz. Neden verimsiz araziler değil de Çeşme'nin en güzel doğal alanları tercih ediliyor? Bizi sadece turizm beldesi olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. ÇED sürecinin durdurulmasını ve projenin iptal edilmesini istiyoruz" diye seslendi.

Whatsapp Image 2025 02 10 At 15.46.43

Proje hakkında

ÇED sürecine göre şirket, 5,81 hektarlık üç farklı alanda toplam 18 bin 613 güneş paneli dikmeyi planlıyor. 1/100.000 ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı'na göre proje sahaları, tarım ve ağaçlandırma alanı olarak belirlenmiş durumda. Bunun yanı sıra, proje bölgesi doğal SİT alanı statüsünde yer alıyor. Eğer proje hayata geçerse, bölgedeki vatandaşlara ait 4 hektarlık alan daha kamulaştırılacak.

Şirket, 2010 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'ndan (EPDK) aldığı 49 yıllık üretim lisansı kapsamında faaliyete başlamıştı. Daha önce aynı bölgede 6 adet rüzgar türbini, şalt merkezi ve bağlantı yollarını içeren bir RES projesi gerçekleştirilmişti. Bölge halkı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan imar planlarını yargıya taşıyarak iptal ettirmişti. 1. ve 2. Derece Doğal SİT alanı olan bölge, 2018 yılında yapılan düzenleme ile "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" statüsüne dönüştürüldü.

Kaynak: Özge UYANIK