CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, "yeni anayasa" tartışmalarıyla ilgili yazılı açıklamasında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mevcut anayasayı "darbe anayasası" olarak nitelendirdiğini belirtti. Gökçen, "Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin, önce sorumluluklarını yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi ve uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir" dedi.
12 Eylül 1980 Darbesinin Etkileri
Gökçen, 12 Eylül 1980 darbesinin Türkiye'de sosyal ve ekonomik haklara, ifade özgürlüğüne, siyasal haklara ve örgütlenme özgürlüklerine büyük bir darbe vurduğunu ifade etti. Şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı, mevcut anayasayı bir darbe anayasası olarak görüyor. Darbeciler, otoriteyi artırır, hak ve özgürlükleri sınırlar. Toplumun özgürce konuşmasının, haklarını kullanmasının ve örgütlenmesinin önüne engeller koyar. Aynı zamanda hukuk devletini ortadan kaldırarak denetimsizliğin kural olduğu bir düzen yaratırlar."
Gökçen, darbecilerin hak ve özgürlükleri kanunlar ve yürütme işlemleriyle sınırlamayı hedeflediğini, darbe döneminden kalan kanunların hala yürürlükte olduğunu belirtti. "Öncelikle bu kanunlar değiştirilmelidir. Ülkemizi darbe hukukundan arındırmak isteyenlerin, sorumluluklarını yerine getirerek darbe dönemi kanunlarını değiştirmesi, uygulamada da özgürlük alanlarını genişletmesi gerekir" dedi.
"Özgürlük Alanı Daraltıldı"
Gökçen, örneğin, önceden izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının anayasada güvence altına alınmış olmasına rağmen kanunla bu özgürlük alanının daraltıldığını söyledi. Uygulamada da cezaların, hakkını kullananlara karşı caydırma amaçlı kullanıldığını belirtti. Siyasi partiler ve seçim kanunlarının antidemokratik hükümleriyle hala 1980 darbesinin izlerini taşıdığını ifade etti.
Darbe Dönemi Uygulamaları
Gökçen, üniversite özerkliğini kabul etmeyen bir yükseköğrenim sistemi, olağanüstü hal ve kararnamelerle yönetim anlayışı, parlamentonun devre dışı bırakılması, basın özgürlüğünün ortadan kalkması, yargı denetiminin tanınmaması ve yargı bağımsızlığına müdahalelerin, darbe yanlılarının düşünceleri ve yöntemleriyle tam olarak örtüştüğünü belirtti.
"Saygının Olmadığı Ortamda Tartışmanın Anlamı Yok"
Gökçen, darbecilerin kuralsızlık zemini yarattığını ve bu istisna haline dayanarak hareket ettiklerini ifade etti. "Anayasa Mahkemesi kararını uygulamamak, mevcut anayasayı ve mevzuatı tanımamak; yargının olaya göre değil, kişiye göre karar vereceği bir ortam yaratmak, hukuku askıya almak demektir" dedi.