İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor İhracatçı gücünü yeşil pasaporttan alıyor

CHP Niğde Milletvekili ve aynı zamanda Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi olan Ömer Fethi Gürer, 2024 yılında çiftçilerin karşılaştığı büyük sorunlara dikkat çekti. Çiftçilerin ürettiği ancak hasat edilemeyen ürünlerin yarattığı kayıplara vurgu yapan Gürer, birçok üreticinin ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldığını belirtti. Ürünlerin tarlada çürüdüğünü ifade eden Gürer, çiftçilerin hasat yapamama nedeninin artan işçilik maliyetleri olduğunu dile getirdi: “Çiftçi, işçilik masrafları ürün bedelini karşılamadığı için ürününü tarladan dahi toplayamadı ve bu nedenle ürünler çöp oldu.”

Plansızlık ve öngörüsüzlük krizi büyütüyor

Gürer, çiftçilerin yaşadığı sorunların kaynağında plansızlık ve öngörüsüzlük olduğunu ifade etti. Siyasi iktidarın çiftçilere destek sözü verdiğini ancak bu desteğin sahada karşılığını bulmadığını belirten Gürer, “Çiftçimize ‘Dağı taşı ekin, biz sizin ürününüzü alacağız’ diyen iktidar, şimdi tarlada kalan ürünleri görmezden geliyor” diyerek tarım politikalarındaki eksiklikleri sert bir dille eleştirdi. Plansızlığın tarım sektöründe derin yaralar açtığını ve üreticileri zor durumda bıraktığını belirtti.

Artan borç yükü çiftçiyi çıkmaza soktu

Çiftçilerin borç yükü altında ezildiğini ve borçlarını ödemekte zorlandığını vurgulayan Gürer, tarım sektöründeki mali baskının her geçen gün arttığını ifade etti. Gürer, yüksek borç yükü nedeniyle çiftçilerin ürün desenini değiştirmek zorunda kalacaklarını ve bu değişikliklerin üretim miktarını düşüreceğini belirterek, “Üretim düşünce, kaçınılmaz olarak fiyatlar yükselecek ve bunun bedelini hem çiftçiler hem de tüketiciler ödeyecek” dedi.

Girdi maliyetleri ve akaryakıt fiyatları artarken çiftçi geleneksel yöntemlere dönüyor

Çiftçilerin girdi maliyetlerinin hızla yükselmesi ve özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Gürer, bu durumun çiftçileri nakliyede geleneksel yöntemlere dönmeye zorladığını söyledi. Yüksek akaryakıt fiyatlarıyla başa çıkamayan bazı çiftçilerin taşımada yeniden hayvan gücünü kullanmaya başladığını belirten Gürer, bu durumu tarım sektöründeki krizin derinliğinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Tarım sektörünün borcu rekor seviyelere ulaştı

Ömer Fethi Gürer, tarım sektörünün bankalara olan borçlarının rekor düzeyde arttığını ve çiftçilerin finansal yükümlülüklerini yerine getirmekte zorlandığını belirtti. Tarım sektörünün bankalara olan toplam borcunun 746 milyar 548 milyon 239 bin TL seviyesine ulaştığını kaydeden Gürer, ödenemeyen borçların da ciddi bir artış gösterdiğini söyledi. Bankalar tarafından takibe alınan borçların 2 milyar 944 milyon 130 bin TL’ye çıktığını ifade eden Gürer, son bir ay içinde tarım sektöründeki borç yükünün 31,5 milyar TL daha arttığını belirterek acil önlem alınması gerektiğini savundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ