Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Sözcüsü Yüksel Mansur Kılınç, TUSAŞ'a (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ) düzenlenen silahlı saldırının ardından güvenlik zafiyetleri üzerine önemli soruları Meclis gündemine taşıdı. Kılınç, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, TUSAŞ güvenliğinin son durumu ve alınan önlemler hakkında bilgi talep etti.

Saldırı sırasında güvenlik açıkları iddiaları

Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde bulunan TUSAŞ Merkez Yerleşkesi’ne 23 Ekim’de gerçekleştirilen saldırıda 5 kişi hayatını kaybederken, 22 kişi yaralandı. PKK tarafından üstlenilen saldırı sonrası güvenlik zafiyetleri gündeme geldi. Kılınç, Meclis’e sunduğu önergede TUSAŞ’ın güvenliğinin en son ne zaman denetlendiğini ve bu denetimlerde hangi eksikliklerin belirlendiğini sordu.

"En son ne zaman denetlendi?"

Kılınç, İçişleri Bakanı Yerlikaya’ya yönelttiği 10 soruda, TUSAŞ güvenliğine ilişkin son denetimlerin ne zaman yapıldığını sordu. Ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin TUSAŞ güvenliği ile ilgili hazırladığı raporda, personel sayısındaki yetersizlik iddialarının doğru olup olmadığını da gündeme getirdi.

CHP'li vekilin önergede sorduğu sorular

Kılınç'ın önergesinde yer alan sorulardan bazıları şöyle:

  1. Bir yıl önce benzer bir saldırının yaşandığı Ankara’da, TUSAŞ gibi kritik bir kuruma yönelik bu saldırı nasıl önlenememiştir? Güvenlik açıkları varsa, bunlar nelerdir?

  2. Teröristlerin saldırı öncesinde keşif yaparak, taksiyle jandarma noktasından geçip yerleşkeye kadar girebilmeleri nasıl mümkün olmuştur? Bu durum neden tespit edilememiştir?

  3. Şırnak’ta ele geçirilen bir teröristin dijital materyallerinde TUSAŞ hakkında bilgilerin yer aldığı doğru mudur? Eğer öyleyse bu bilgiye rağmen neden önlem alınmamıştır?

  4. Saldırının hemen ardından teröristlerin kimlik bilgileri açıklanmıştır; bu kişilerin güvenlik kayıtlarında bulunduğu göz önüne alındığında bu kişilerin Ankara’ya kadar ilerleyişi nasıl engellenememiştir?

  5. TUSAŞ’a yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıktaki güvenlik noktasında jandarma yerine özel güvenlik görevlendirilmesinin gerekçesi nedir? Bu değişiklik ne zaman yapılmıştır?

  6. Atak, Gökbey, Kaan, Hürkuş ve Hürjet gibi stratejik projelerin geliştirildiği TUSAŞ gibi bir kurumun güvenliği yalnızca özel güvenlik görevlilerine bırakılmasının sebebi nedir?

  7. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı, TUSAŞ’taki güvenliği en son ne zaman denetlemiştir? Bu denetimlerden hangi sonuçlar çıkmıştır?

  8. 2024 yılının Ekim ayının ilk haftasında yapılan bir denetimde, TUSAŞ güvenliğinde eksiklikler olduğu ve personel yetersizliği bulunduğu iddiaları doğru mudur? Eğer doğruysa, bu eksiklikler neden giderilmemiştir?

    Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın ifadesi alınıyor Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat'ın ifadesi alınıyor
  9. TUSAŞ saldırısının ardından güvenlik açığının sorumlularına yönelik bir soruşturma başlatılmış mıdır? Eğer başlatıldıysa, bu soruşturmada hangi bulgular elde edilmiştir?

  10. Saldırı anına ilişkin güvenlik kamerası görüntülerinin kimler tarafından elde edilerek medyaya servis edildiği konusunda inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

Güvenlik zaafiyeti iddiaları tartışma yarattı

CHP’li Yüksel Mansur Kılınç, TUSAŞ’a yönelik bu kritik soruları gündeme getirerek, TUSAŞ gibi stratejik bir kurumun güvenlik zafiyetlerinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Kılınç, özellikle teröristlerin yerleşkeye bu kadar kolay erişebilmiş olmasının büyük bir güvenlik açığına işaret ettiğini vurgulayarak, bu konuda detaylı incelemelerin yapılmasının gerekliliğini ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ