Tören kapsamında; 2023 yılının Mayıs Ayı’nda alımı yapılan ve 1 yıllık sürelerini doldurup, asaleten memur olmaya hak kazanan 100 itfaiye erinin Yemin Töreni gerçekleşti.

ATA Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen Yemin Töreni Programı’na; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile İtfaiye erleri ve aileleri katıldı. Başkan Seçer’in itfaiye erlerini selamlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu’nun eşliğinde İstiklal Marşı okundu. İtfaiye erleri Mustafa Şen ile Özgecan Doğan’ın konuşmasının ardından ise Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Kemal Akşahin ile Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok birer konuşma gerçekleştirdi.

Konuşmasına; yemin töreni gerçekleştirilen erlerin Türkiye’nin en önemli kentlerinden birinde görev yapacaklarını vurgulayarak başlayan Başkan Seçer, resmi olmayan verilere göre Mersin’de 2.7 milyon insanın yaşadığını belirterek, “Mersin; coğrafya itibariyle birçok afet riski altında olan bir şehir. Deprem bölgesinde görülmese de deprem yaşanma ihtimali olan coğrafyaya komşu bir şehir. Yüz ölçümü olarak 16 bin kilometrekare. Orman yangını, Akdeniz’de meydana gelecek yeraltı hareketlerinde tsunami tehlikesi yaşayan bir kent. Aynı zamanda enerji koridoru noktasında, burada yakıt tankları var ve meydana gelebilecek patlamalarda yüksek risk taşıyan bir şehir” diye konuştu.

Yaşanılacak doğal afetlerin yanı sıra, milletvekilliği yaptığı yıllarda da karşı çıktığı bir nükleer santral inşaatının da kentte devam ettiğini kaydeden Seçer, “Mersin, nükleer santralin devreye girmesinden sonra nükleer sızıntı tehlikesi olan bir kent. Mersin coğrafya olarak dağ-deniz mesafesi özellikle Batı’ya doğru gittikçe neredeyse sıfırlanan, doğal olarak da ani yağışlarda, ani taşkın ve sel tehdidi olan bir şehirdir” diye ekledi. Yaşanılacak risklere dikkat çeken Seçer, “Bütün bunları bir araya getirdiğiniz zaman Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı’nın ne kadar önemli bir teşkilat olduğunu da gözler önüne sermiş olursunuz. Bu nedenle; ‘Liyakat, modern bir teşkilat, modern araç-gereçler, cihazlar ve en son teknoloji’ diyoruz. Çünkü bir anlamda insan canı bu evlatlarımıza emanet. Her canlının; bir kuşun, bir canın, bir kedinin, bir yerde mahsur kalan bir köpeğin imdadına İtfaiye Teşkilatı yetişiyor ve müdahale ediyor” ifadelerine yer verdi.

İtfaiye Teşkilatı’nın Büyükşehir’in göz bebeği olduğunu vurgulayan Seçer, “2019 yılında göreve geldikten sonra yıllık bütçelerimizi yaparken ön plana aldığımız birimlerimizin başında İtfaiye Teşkilatı’mız geliyordu. İhtiyaç olan personelimizi yasaların ve bakanlığın önümüzü açması durumunda; ‘Ama, fakat, lakin!’ demeden yenileyerek, gençleştirerek daha liyakatli düzeyde personelle donatarak, Türkiye’nin en saygın teşkilatı haline getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Seçer, göreve geldikleri günden bu yana İtfaiye Teşkilatı için yaptıkları en önemli çalışmalardan birinin ATA Eğitim Merkezi olduğunu söyledi. İtfaiye Teşkilatı’nın hizmet alanındaki rakamsal verilerini de paylaşan Seçer, itfaiye eri kadro statüsü konusunda yaşadıkları problemlere değindi. İtfaiye Teşkilatı’nın 32 hizmet noktasında, 612 personelle hizmet verdiğinden bahseden Seçer, “Bunun 308’i memur. Yasa gereği İtfaiye Teşkilatı’nda yangına müdahale edecek personelin memur statüsünde itfaiye eri olması gerekiyor. Diğer türlü ortaya çıkabilecek bir olumsuz durumda teşkilatımız ve Belediyemiz kanun karşısında müşkül duruma düşüyor. Resmi olarak 2 milyondan daha az nüfusumuz olduğu için bizim Bakanlık tarafından tahsis edilmiş 511 norm kadromuz var. Şu ana kadar 150 itfaiye eri alımı için izin almıştık ve bunları gerçekleştirdik” diye konuştu.

Yeni itfaiye eri alımı talebi için Bakanlığa seslenen Başkan Seçer, şu anda 133 itfaiye eri alımı için Bakanlıktan talepleri olduğunu hatırlattı. Seçer, “Buradan Bakanlığımıza sesleniyorum; Mersin’de 2 milyona yakın nüfusumuz var ama fiili yaşayan insan sayısı 2.7 milyon insana hizmet veriyoruz. Ama bütün gelirler ve paylar 1 milyon 938 bin nüfusumuza göre yapılıyor. Doğal olarak da Mersin’e bakarken ve Mersin ile ilgili değerlendirme yaparken bu yönleri de göze alıp pozitif ayrımcılık uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Talebimiz olan 133 norm kadronun da bir an önce Bakanlık tarafından tarafımıza verilmesini talep ediyorum. Yeni itfaiye erlerini teşkilatımıza kazandıralım” ifadelerini kullandı.

Kıvılcım nedeniyle orman yangını çıktı Kıvılcım nedeniyle orman yangını çıktı

Seçer, İtfaiye Teşkilatı’nı güçlendirdiklerini ve gençleştirdiklerini de ifade ederek, “Bu alımlar elbette ki taze kan olarak İtfaiye Teşkilatımızı daha güçlü kılıyor. Şu anda teşkilatımızın yaş ortalaması 38; gençleştiriyoruz. Liyakatli, yaş olarak daha genç ve fiziksel olarak da daha güçlü itfaiye erlerimizle afetlere daha etkin müdahale etmek istiyoruz” dedi.

İtfaiye personelinin en büyük taleplerinden bir tanesinin itfaiyeciliğin meslek olarak kabul edilmesi olduğunu belirten Seçer, “Biz de buna katılıyoruz. Doğru ve haklı bir talep olduğunu düşünüyoruz. Umut ediyorum bir an önce İtfaiyecilik Meslek Yasası çıkarılsın” diyerek Parlamento’ya seslendi.

Mersin’de her geçen gün nüfusun arttığına dikkat Seçer, kent genelinde yüksek katlı binaların da çoğaldığını söyleyerek, “Hızlı bir yapılaşma var ve yüksek katlı binalar hızla çoğalıyor. Binaların kendi yapı projesi içerisinde yangın söndürme tesisatları projelendiriliyor. Mutlaka zorunlu olarak yapılıyor. Ama geriden gelen bazı yapılarda sıkıntılar var. Doğal olarak da yangın söndürme sistemleri olmadığı için ya da ağır aksak çalıştığı için yüksek katlara müdahale edebilecek araçlara ihtiyacımız var” diye konuştu. Sözlerinin devamında 2 adet 60 metrelik merdivenli, 1 adet 37 metrelik köpük kulesi araç alımı talebinde bulunduklarını aktaran Seçer, araç aliyetlerinin 150 milyon olduğunu ve alımlar için de İller Bankası’ndan kredi talebinde bulunduklarını ifade etti. Dünya bankalarının çeşitli kalkınma fonları oluşturduğunu ve Türkiye’nin de bu fonlardan yararlandığını dile getiren Seçer, “Dünya Bankası Türkiye’ye 1,5 milyar dolarlık itfaiye araç alımı için paket verdi. Bunu da ilgili banka İller Bankası koordinasyonuna bıraktı. Yapılan araştırmalarda 11 ilde yüksek afet riski görülen yerlerde bazı çalışmalar başlatıldı. Bunun içerisinde Mersin ve Mersin’le ilgili çalışmalar var. Burada; ‘Ne eksiğimiz var, taleplerimiz nelerdir?’ diye kendilerini bildirdik. Bunun üzerine çalışmalar yapılıyor. Burada benim talebim İller Bankası’nın ‘İktidara mensup belediye ya da değil’ ayrımı yapmaksızın ellerini vicdanlarına koysunlar, adaletli karar versinler” ifadelerini kullandı.

Siyaseten yaşadıkları adaletsizliğin, toplumun farklı kesimleri tarafından farklı konularda da yaşanıldığını vurgulayan Seçer, ülkede yaşanan en büyük problemlerin başında ‘adalet duygusu’ olduğunu belirterek,, “Halk kendini güvende hissetmiyor. ‘Ülkemde adalet yok. Başıma bir şey gelirse adalete güvenmiyorum, mağdur olurum’ diyor. Büyükşehir Belediye Başkanı bu endişeyi taşıyorsa bu daha vahimdir. Benim talebim Vahap Seçer için değil, Mersin halkı adınadır. Benim adalet talebim sadece bu konuda değil her konuda Mersin halkı adınadır” sözlerine yer verdi.

Seçer, İtfaiye Teşkilatı’na yeni alınacak ekipmanlarla yangın veya afetlere daha hızlı ve etkili müdahale edileceğini anlatarak, “Bu ay sonunda hizmete alacağımız; Yangın Uzaktan İzleme ve Yönetim Sistemi’ni de önemsiyoruz. 64 yaka kamerası ve 25 taşınabilir araç kamerası alacağız. Ana hizmet binamızda oluşturulacak bir Kriz Merkezi olacak. İtfaiye erlerimiz yangına müdahale ettiği zaman yangınları bu kameralarla online takip edeceğiz. Hatta müfrezenin çıkış noktasından varış noktasında orada yaptığı çalışmalara kadar hepsini bu Kriz Merkezi’nden kameralar vasıtasıyla izleme imkânımız olacak. Bu sayede vakaya varış süresi kısalacak, kaza olma olasılığı azalacak ve yangınlara ya da afetlere daha efektif bir şekilde müdahale imkânımız olacak” diye konuştu.

Seçer, mülakatsız ve liyakat esaslı alım gerçekleştirdiklerini ve seçim öncesinde Hükümet’in de böyle bir söz verdiğini fakat bugüne kadar böyle bir gelişme görmediklerini belirtti. Seçer, “Umut ediyoruz artık vatandaşlarımız bu endişeyi taşımaz, siyasi görüşünden, kullandığı oyun renginden dolayı ayrımcılıkla karşı karşıya kalmaz. Bölgesinden, etnik yapısından, mezhebinden, meşrebinden dolayı bu ülkede ayrım olmaz. Hepimiz biriz. 86 milyon Anadolu toprakları üzerinde yaşayan tek yüreğiz. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; ‘Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.’ İlimi kendimize kılavuz edeceğiz. Gelişmiş ülkelerle bu şekilde rekabet edeceğiz. Torunlarımıza, gelecek kuşaklara çok daha güzel bir ülke bırakacağız. Buna canı yürekten inanıyorum” diyerek, itfaiye erlerini kutladı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, yemin töreninde bir araya gelmiş 100 itfaiye erinin Türkiye’nin sayılı eğitim merkezlerinden olan ATA Eğitim Merkezi’nde mülakatsız, liyakata dayalı bir sınavdan geçtiklerini, bilimsel esaslara dayalı pratik ve teorik eğitim aldıklarını anlattı. Tok, Başkan Seçer’in vizyonuyla İtfaiye Teşkilatı’nı geliştirmeye devam edeceklerini, ATA Eğitim Merkezi’ni global bir eğitim merkezi haline getireceklerini anlatarak, “ATA Eğitim Merkezi, adından anlaşılacağı üzere bilimsel ilke ve esasları kendisine ilke edinmiş, uzman eğitici kadrosuyla kahraman itfaiyecilerimiz gibi daha nicelerini yetiştirmeye devam edeceklerdir. Yemin eden kahramanlarımıza bundan sonraki meslek hayatlarında başarılar dilerim” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Kemal Akşahin ise konuşmasında Başkan Seçer’in İtfaiye Teşkilatı’na desteğini hiçbir zaman esirgemediğini belirterek, “Bu kahramanlar liyakat esaslı bir sınavdan başarıyla geçmiş olup, alınlarının akıyla görevlerini icra etmeye başlamışlardır. Bu itibarla bu güzide teşkilatımızı en iyi seviyeye getirerek, Mersin halkına tüm gücümüzle hizmet edeceğimize söz veririz” diye konuştu.

İtfaiye Eri Özgecan Doğan, konuşmasına, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kadınlarla ilgili söylediği bir sözü paylaşarak başladı. Kadınlar için sağlanan eşit istihdam için teşekkürlerini ileten Doğan, “Biz kadınlara Ulu Önderimizin ışığında öncülük etmiş, liyakat ve şeffaflık çerçevesi içerisinde istihdam sağlamış olan Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne, bütün kadın mesai arkadaşlarım adına teşekkürlerimi sunuyorum. Devletimize, milletimize, ay yıldızlı bayrağımıza büyük bir ciddiyet ve liyakat ile bağlı kalacağımızı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde var gücümüzle çalışacağımızı bir şeref sözü biliriz” dedi.

İtfaiye Eri Mustafa Şen ise yapılan liyakatli alım sınavı için teşekkür etti. Şen, “Devlet memuriyeti ciddiyet ve liyakat işidir. Mersin Büyükşehir Belediyemiz ise her daim liyakati önemsemiş, uygulamaları ile de bunu teyit ederek kanıtlamıştır. Liyakatli bir yönetim ise öncelikli olarak liyakatli personel ve liyakatli sınavlar ile başlar. Bugün burada tüm devrelerim adına huzurunuzda liyakatten ayrılmayacağımıza dair söz veriyorum. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde; ülkemizi muasır medeniyet yolunda, çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışacağız” diye konuştu.

Seçer’in konuşmasının ardından İtfaiye Eri Nedim Berk Aydoğan yemin metnini okudu ve Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde tören yürüyüşü yapıldı. Son olarak ise korkusuz kahramanlar Başkan Seçer’e çiçek takdimi yaptı. (DHA)

Kaynak: dha