Dünyanın en fazla karbon emisyonuna yol açan iki ülkesi olan Çin ve ABD, küresel iklim kriziyle mücadelede yenilenebilir enerji kullanımını artırma ve karbon emisyonlarını azaltma hedefleri konusunda işbirliği yapma konusunda anlaştı.
İki ülkenin İklim Değişikliği Özel Temsilcileri John Kerry (ABD) ve Şie Cınhua (Çin) liderliğinde gerçekleştirilen görüşmelerin ardından, iklim işbirliği çalışma grubunu yeniden etkinleştirme kararı alındı. Bu anlaşma çerçevesinde Çin ve ABD, yenilenebilir enerji kapasitesini küresel çapta artırma ve kömür, petrol ve doğal gazın ikamesini hızlandırma konularında ortak hareket edecekler.
Ayrıca, metan gibi sera etkisine yol açan karbondioksit dışındaki gazların kontrolü ve karbon emisyonlarının azaltılması hedefleri de 2035 yılına dahil edildi.
Metan Gazı Kontrolü
Çin, bu anlaşma ile birlikte ilk kez metan gazının kontrolüne yönelik taahhütte bulundu.
İki ülke ayrıca orman kaybı ve plastik kirliliği gibi diğer çevresel sorunlarla da mücadele etme kararı aldılar.
Bu mutabakat, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in San Francisco'da gerçekleştireceği ikili görüşmeye saatler kala duyuruldu. Anlaşmanın, dünyanın en fazla karbon emisyonuna yol açan iki ülkesi arasında önemli bir işbirliği zemini oluşturarak 2023 BM İklim Değişikliği Konferansı (COP28) öncesinde önemli bir adım olduğu düşünülüyor.
Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, 2022 yılında Çin, 12.1 gigaton karbon emisyonu ile en fazla emisyon üreten ülke oldu, onu 4.7 gigaton ile ABD izledi.
Çin yönetimi, iklim hedefleri doğrultusunda karbon emisyonlarını 2030'dan itibaren azaltmayı ve 2060'da "karbon nötr" olmayı hedefliyor.