Önceki yıllarda elmas ve diğer mücevherleri tercih eden genç kuşak, yeniden altına dönüş yaptı. Çin Altın Birliği’ne göre, ulusal altın tüketimi 2023 yılında yıllık yüzde 8,78 artışla yaklaşık 1.090 tona ulaştı.
25-34 yaş arası genç nüfus, altın tüketiminin arkasındaki ana güç haline geldi ve 2023’te toplam tüketicilerin oranı yüzde 16’dan yüzde 59’a yükseldi. Çin Altın Birliği’nin yaptığı bir ankete göre, perakendeciler, gençlerin ilgisinin artmasını bekliyor. Anket katılımcıları gelecekte, 25 yaşın altındaki tüketicilerin de en büyük yeni altın alıcıları olacağını belirtiyor.
Bulgu, Shenyang Cuihua Altın ve Gümüş Takı Co., Ltd. tarafından kanıtlandı. Şirketin yöneticisi Di Ke’ye göre, tüketicilerinin çoğunluğu 25 ila 35 yaş arasındaki gençlerden oluşuyor ve sayı her geçen yıl artıyor. Di, “Son yıllarda altının fiyatı artmaya devam etti ve birçok kişi bir finansal yönetim biçimi olarak altın satın alıyor” dedi.
Bu görüş, kıdemli altın analisti ve Çin Yer Bilimleri Üniversitesi’nde profesör olan Liu Yuning tarafından da paylaşılıyor. Liu Yuning, dünyanın en büyük altın tüketicisi olan Çin’de birçok gencin altını yatırım için gayrimenkul ve hisse senetlerine alternatif olarak gördüğünü belirterek, “Enstrümanları karşılaştırdığınızda gençlerin altın piyasasına daha fazla güvendiğini görüyoruz” dedi.
Shanghai Altın Borsası’ndan elde edilen veriler, yüzde 99,99 saflıktaki altının fiyatının gram başına 578 yuan (yaklaşık 81 dolar) gibi yeni bir yüksek seviyeye yükseldiğini gösteriyor.
Gençler arasındaki ‘altına hücum’un bir diğer nedeni de altın takı ve sanat eserlerinin artması. Örneğin, Çin Sanayi ve Ticaret Bankası, hayranlarını büyülü dünyaya çekmek için Harry Potter temalı bir dizi altın sanat eseri yayınlarken, önde gelen mücevher firması Chow Tai Fook, ürünlerinde Disney ve Hello Kitty görsellerine yer verdi. Pek çok perakendeci, hızlı tempolu toplumda baskı altında olan gençlere hitap etmek için ‘şanslı boncuklar’ içeren bilezikler de satıyor.