ABD’li dev yatırım bankası Citi, bugün yayınladığı raporunda Türkiye ekonomisine ilişkin karamsar bir tablo çizdi. Raporda, Türkiye’nin 2024 yılında daha sıkı finansal koşullar ve küresel talepteki zayıflama nedeniyle büyümesinin yüzde 0,4’e kadar gerileyeceği öngörüldü. Bu yıl için ise büyüme tahmini yüzde 4,2 olarak korundu.

Enflasyon yüzde 62,7’ye yükselecek

Citi, Türkiye’de enflasyonun da yüksek seyretmeye devam edeceğini belirtti. Raporda, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) bu yıl yüzde 53,9 olacağı tahmin edilirken, 2024’te yüzde 62,7’ye çıkacağı ve 2025’te yüzde 27,7’ye gerileyeceği öngörüldü. Citi, enflasyonun yüksek kalmasının hanehalkının satın alma gücünü azaltacağı ve yatırımları baskılayacağı uyarısında bulundu.

İşsizlik artacak, dolar/TL yükselecek

Raporda, işsizlik oranının da yükseliş trendinde olacağı belirtildi. Citi, işsizlik oranının bu yıl yüzde 9,6, 2024’te yüzde 12,4 ve 2025’te yüzde 12,1 olacağını tahmin etti. Dolar/TL paritesi için ise 2024 ortalama 35,93, 2025 ortalaması 41,59 olarak öngörüldü. Bu yıl için dolar/TL ortalaması 25,99 olarak bekleniyor.

Yerel seçimler sonrası belirsizlik sürüyor

Citi, 31 Mart 2024’te yapılan yerel seçimlerin ardından Türkiye’de politik belirsizliğin devam ettiğini de vurguladı. Raporda, seçimlerden sonra yetkililerin normalleşme/sıkılaşma sürecine devam edip etmeyeceği ya da alışılmışın dışında politikalara dönüp dönmeyeceği konusunda büyük bir soru işaretinin olduğu ifade edildi. Citi, Orta Doğu’daki çatışmalar ve ekonomik faaliyetlerde öngörülen keskin düşüşün zaten zorlu olan görünümü daha da karmaşık hale getirebileceğini belirtti.

Dış finansman ihtiyacı yüksek

Citi, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının da yüksek olduğunu ve bunun para birimi ve tahviller için zorlu bir görünüme işaret ettiğini söyledi. Raporda, 2024 yılında GSYH’nin yaklaşık yüzde 6,5’i olarak öngörülen nispeten yüksek bütçe açığının, yetkililere olumsuz şoklara karşı koymak için sınırlı bir politika alanı bıraktığı kaydedildi. Citi, yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına olan düşük maruziyetine rağmen, düşük makroekonomik görünürlüğün ve büyük dış finansman gereksinimlerinin para birimi ve tahviller için zorlu bir görünüme işaret ettiğini belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ