Özge UYANIK- Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) İzmir’de faaliyet gösteren satış mağazası, gönüllü bağışlarla gelen kıyafet ve ayakkabıların satıldığı, eğitim projelerini destekleyen adeta bir umut kapısı. Mağazada satışa sunulan kıyafetler ve diğer ürünler, hem oldukça uygun fiyatlarla satılıyor hem de ihtiyaç sahibi öğrencilere eğitim desteği sağlıyor.

Alsancak'ta bulunan mağazada her bedenden pantolonlar, penye bluzlar, mont, kaban, ceket, etek, gömlek, ayakkabı takı ve bazı süs eşyalarını bulmak mümkün.

Gönül Hanım, bağışta bulunmak isteyenlerin temiz, düzgün, modası geçmemiş kıyafetler göndermelerini rica ediyor. Müşterilere de mağazada hem alışverişin tadını çıkarmak hem de ihtiyacı olan öğrencilere destek sağlamak düşüyor.

2020 yılında kurulan mağazanın dayanışma kültürünün tarihi ise çok da eskiye dayanıyor. Pek çok öğrenciye umut olan ÇYDD, yeni projelerde çalışmalarına devam ediyor.

Gönül Kaya

Gönül Kaya: “Bağış süreci detaylı ve titiz”

ÇYDD İzmir İktisadi İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kaya, mağazaya yapılan bağış sürecinin nasıl işlediğini anlattı. Kaya, bağışçıların önce mağazaya başvurduğunu belirterek şunları söyledi:

"Mağazamıza bağışta bulunmak isteyen bağışçılar önce bize başvuruyor. Daha sonra temiz, düzgün ürünler ayırıp çok cüzi miktarlarda satışa sunuluyor. Gönüllülerimizin daha verimli çalışması için bir depomuz var. Burada bağışlar alınıyor. Bağışlar, gönüllülerimiz tarafından toplanıyor ve ayıklanıyor. Günümüze uyumlu, gençlerin ve yetişkinlerin kullanabileceği kıyafetleri ayıklıyoruz;  kıyafetler detaylı şekilde temizleniyor.  Ayıklama işlemi bazen 10-12 kişilik bir ekip tarafından yapılıyor. Sonrasında kıyafetler, mağazaya teslim edilmek üzere ayrılıyor ve fiyatlandırma süreci başlıyor. Eğer kıyafette küçük bir problem varsa, tadilat yapılıyor. Yıkama gereken kıyafetler de makinede temizleniyor. Ardından bu kıyafetler, uygun fiyatlarla satışa sunuluyor.

Whatsapp Image 2025 01 31 At 12.30.55 (3)

Biz sosyal sorumluluk anlamında, gelişmiş ülkelerdeki gibi çalışıyoruz ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı bir iktisadi işletme olarak vergilendiriliyoruz. Bu, işimizi biraz zorlaştırsa da satışlardan elde edilen gelir, eğitim projelerini desteklemek için kullanılıyor.  Genellikle piyasanın çok altında ve oldukça kaliteli kıyafetler sunuyoruz."

Erkılınç: Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız Erkılınç: Hileli trafiklerde ‘ağır ihlal’ maddesini uygulayacağız

"Dönem kıyafetleriyle defileler yapılıyor"

Kaya, derneğin sosyal sorumluluk projelerine de değindi.

"Sosyal etkinlik birimimiz var. Genellikle gelir getirici etkinlikler, kermesler düzenler. Bu etkinlikler çoğunlukla el tekstili ve el işi ürünlerde yoğunlaşıyor. O dönemde, gelir getirici etkinliklerde arkadaşlarımızla birlikte satışını sağladığımız ürünler kendi arkadaşlarımızın el işlerinden oluşuyordu. Bu el işlerini, yani yeniden yapılan el tekstili ürünlerini, Anadolu kültürünün yıllardır taşıdığı, ancak gençlerin hızlı yaşam tarzı nedeniyle uzak durduğu el sanatlarıyla birlikte yeniden değerlendiriyoruz.

Biz hiçbir zaman gelir getirici etkinliklerimizi sadece gelir sağlamak amacıyla yapmadık. Hep dediğim gibi, bunları sosyal ve kültürel projelerle birleştirdik. Çünkü çağdaş yaşamın bakışı farklı olmalı. Son yıllarda yaptığımız kermeste üniversite gençlerimiz defileler düzenledi. Dönem kıyafetleriyle yapılan bu defileler çok güzel etkinliklerdi."

Whatsapp Image 2025 01 31 At 12.30.55

Üretim dayanışmayla büyüyor

Kaya, dayanışmayla çalıştıklarının altını çizerek "Ortada görünmeyen, fakat büyük bir dost kaynağımız da var. Tasarım yapan ya da farklı alanlarda çalışan dostlarımızla iş birliği yaparak standart ürünler üretmeye çalışıyoruz. Mağazamıza gelen müşteriler, ikinci el giysiler aldıklarında aynı zamanda bu projelere destek de vermiş oluyorlar. Hediye paketleri hazırlıyoruz. O hediye, aynı zamanda gençlerin ve çocukların eğitim projelerine destek oluyor." diye konuştu.

Whatsapp Image 2025 02 03 At 15.38.42 (1)

İzmirli iş insanlarına çağrı!

Derneğin en büyük sorunlarından birinin yer sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Kaya, İzmirli iş insanlarına çağrı yaptı:

"Bizim en büyük sorunumuz yer. İzmirli iş insanlarına duyurulur. Yer sorunumuz çok ciddi. Ayrıca, bu ürünleri yapmak için arkadaşlarımız bir arada çalışıyorlar. Ancak ortam sıkıntılı. Çünkü daha yaşlı kişiler sağlık sorunları yaşayabilir ve hijyen açısından ortamın düzenlenmesi önemli. Bir tarafta el işleri yapılırken, bu ürünlerin daha steril ortamlarda sergilenmesi gerekiyor. Bu yüzden, yer sorunumuz çok büyük. Eğer bu sorunu çözebilirsek, çok daha düzgün bir şekilde ilerleyebiliriz.

Bunun dışında, belki eşyaların satışına da girebiliriz. Küçük çapta ev eşyası, mutfak malzemeleri ya da kitaplar gibi ürünler düşünülebilir. Gelişmiş ülkelerde bu tür dükkânlar çok yaygın. Bir kısmı kitaplarla, bir kısmı ise mutfak malzemeleriyle düzenleniyor. Böyle bir yapıyı burada oluşturabiliriz. Ama yer sorunumuz olduğu için bu kadar geniş alanlara sahip değiliz."

ÇYDD’nin başka bir hedefi ise yeni ürünlerle daha geniş bir kitleye ulaşmak. Hazılık aşamasındaki, projelerden bahseden Kaya

"Dostlarımızdan, kendi giyebileceği, rahatça alabileceği tarzda ürünler bekliyoruz. Bu konuda da standartlarımızı geliştiriyoruz. Bu ürünleri, kooperatiflerle iş birliği yaparak üretebiliriz. Kadın kooperatifleriyle çalışmak da bir planımız. İnsan gücümüz sınırlı olduğu için böyle bir iş birliğine yöneliyoruz. Biz burada, Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceği için endişe duyan, hala sorumluluk hisseden bir grubuz. 55-60 gönüllümüz var.

Ayrıca, bu bölgemizin coğrafi işaretli ürünlerine yönelik de çalışmalarımız olacak. Bu ürünleri daha geniş bir kitleye ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda da yeni projelerimiz hazırlık aşamasında." ifadelerini kullandı.

ÇYDD'nin bağışçılara çağrısı şöyle:

Whatsapp Image 2025 01 31 At 12.15.36 (1)

Kaynak: Özge UYANIK