Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı, 2025-2029 yıllarını kapsayan “Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi” açıklandı. Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, belgeyi değerlendirdi.
Başkan Gün'ün değerlendirmesinin tamamı şu şekilde:
“Yargıya güvenin yüzde 20-30’lara düştüğü ülkemizde kapsamlı bir yargı reformuna ihtiyaç var. Reform konusunun gündemde kalması önemli. Ancak Adalet Bakanlığı’nın 2009, 2015 ve 2019’da yayınladığı ilk üç strateji belgesinden sonra dördüncüsünde de kayda değer bir ilerleme olmaması reform umudunu söndürecek. Bu belge bir öncekinden sonra yapılanları listelemiş ama sonuçlarını değerlendirmemiş. Beş amaç altında 45 hedef ve 264 faaliyetten oluştuğu söylenmekle birlikte elle tutulur net hedefler içermeyen belgede sıklıkla kullanılan ‘güçlendirilecektir’ ve ‘şu yönde çalışılacaktır’ ibareleri, belgeyi reform stratejisi değil ‘niyet beyanı’ haline dönüştürmektedir. Net bir yapılacak işler listesi çıkarmanın bile zor olduğu belgede amaçlara uygun bir reform için gerçekleştirmesi gereken hedeflerin net olarak tanımlanması, bir yandan netlik diğer yandan kamuoyuna hesapverirlik sağlanması, reform için şarttır.
Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi, gerçek bir yargının varlığı için en önemli ve vazgeçilmez şart olan bağımsızlık konusunda ise bir şey vaat etmiyor. ‘Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının güçlendirilmesi’, ‘yargı görevi yapanların her türlü baskıdan uzak, hukuka bağlı, vicdani kanaatlerine göre hak ve adaleti gözeterek karar vermelerini sağlayacak teminatlarının artırılması’, “Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ve yargı kurumlarının yapılarının yeniden değerlendirilmesi’ ve ‘hak arama yollarının ve savunmanın güçlendirilmesi’, yeni anayasa çalışmalarına bırakılıyor.
Belge, yargı sistemini etkin ve verimli çalışan, yalın ve çevik bir hizmet organizasyonu haline getirmeye, hizmetlerinin kalitesini artırmaya ilişkin ne bir amaç ne de bu yönde bir çalışma yapmayı öneriyor. 2021 yılında bakanlığa sunmuş olduğumuz 8 başlıkta 80 öneri de belgede yer almıyor. Belgeyi en ince ayrıntısına kadar üyelerimizle değerlendireceğiz ve bilahare kamuoyuna kapsamlı bir açıklama yapacağız.”
"Önerimiz dördüncü amaca yükselmiş"
Siyaseten tarafsız bir sivil toplum örgütü olan Daha İyi Yargı Derneği’nin, yargı bağımsızlığı ve yargı hizmet kalitesinin artırılması çabalarının bir sonucu olan “A’dan Z’ye Türk Yargı Reformu” çalışmasını, Mart 2022’den bu yana hem iktidarın hem muhalefetin hem de yurt çapında düzenlenen ekonomi ve hukuk buluşmaları ile kamuoyunun dikkatine sunduklarını belirten Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Reform önerilerimizi çalıştığımız süreçte geliştirdiğimiz ‘uyuşmazlık çözüm zihniyetini değiştirmek için tam ve doğru ifşa ve ibraz kuralı’nı 2017’de ilgili kamuoyu ile paylaşmış, dönemin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile bakanlık üst yönetimine sunmuştuk. 2019’daki Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nin sekizinci amacındaki ‘dürüstlük kuralı’ ile ilgili faaliyet de derneğimizin çalışmasından alınmıştı. Dördüncü Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde gördük ki önerimiz dördüncü amaca yükselmiş” dedi.