Türkiye'de toplumun yarıya yakınının birbiriyle anlaşmazlık içinde olduğunu belirten Av. Mehmet Gün’ün değerlendirmesi şöyle:

Yargı işlevini icazet almadan yerine getirmeli

“Kaliteli hizmet, en basit, en hızlı ve maliyeti en az olan hizmettir. Yargı hizmetlerinde kalitenin en önemli ve önde gelen şartı ise hizmeti verenlerin tam bağımsız olmasıdır. Kaliteli hizmet için yargının, yasama ve yürütmeden tam bağımsız olması ve hiç kimseden soruşturma izni veya icazeti almadan doğal işlevini özgürce yerine getirebilmesi şarttır. Yargının kaliteli hizmet üretmeye yetkin, yeterli ve yalın bir organizasyon olarak tasarlanması her işlem ve kararının etkin yargısal denetime tâbî, hizmeti verenlerin liyakatli, şeffaf, âdil ve her halükarda hesapverir olması gerekir. Bunu gerçekleştirmek için yargı idaresinin merkezinde, ihtiyaca uygun ve kaliteli hizmet üretimini düzenleyen tam bağımsız bir düzenleyici kurum olması şarttır. Bu amaçla Hâkimler ve Savcılar Kurulu ile Adalet Bakanlığı’nın yargı hizmetine ilişkin işlevleri birleştirilerek kapsayıcı, tam bağımsız, tam hesapverir ve her türlü işlem ve kararı etkin yargısal denetimden geçen bir kurum oluşturulmalıdır. Bu kurum tüm yargı paydaşlarını temsil etmeli, üye kompozisyonu, hiçbir kişi, zümre veya koalisyonun nüfuz kuramayacağı şekilde belirlenmelidir.

Av.mehmet Gün Di̇yd (1)

Av. Mehmet Gün 

Toplum uyuşmazlıkların çözümü için uğraşıyor

“Türkiye’de yaklaşık 180 bin hukukçu var. Yılda neredeyse 10 milyon hukuk ve ceza davası ile idari dava açılıyor, 4 milyon civarında dava da önceki yıllardan aktarılıyor. Yani elimizde 14 milyon civarında çözülmesi gereken dava var. Davalı ve davacı tarafı birer kişi saysanız bile bu davalar en az 28 milyon insanı ilgilendiriyor. Buna davanın etkilediklerini eklersek Türkiye'de toplumun yarıya yakını, uyuşmazlıkların çözümü için uğraşıyor.

Davaların ‘tek celse’de bitirilmesi mümkün

“Türkiye’de davaların 30-40 günden fazla sürmemesi gerekiyor ama en basit davayı çözmek için dört-beş sene uğraşıyoruz. Bu kadar süren davaların kimseye faydası yok. Hukuki, cezai veya idari yargılamalarda tüm delilleri toplama, bilirkişi görüşü alma ve gerçeği ortaya tam olarak çıkarma görev ve yetkisi avukatlara verilmelidir. Böylece, yargılamaya geçilmesi için tamamlanmış dosyalar ile davaların ‘tek celse’de bitirilmesi mümkün olacaktır.”

Termosa gizlemişlerdi... 'Erez' 5 kiloluk uyuşturucuyu yakaladı! Termosa gizlemişlerdi... 'Erez' 5 kiloluk uyuşturucuyu yakaladı!

Daha İyi Yargı Derneği

Türkiye’deki yargı sorunlarını tespit edip çözüm önerileri geliştirmek, bu öneriler üzerinde toplumsal mutabakat sağlanması ve çözümlerin hayata geçirilmesi için çalışmak üzere Kasım 2014’te kurulmuş, siyaseten tarafsız sivil toplum kuruluşu. Yönetim kurulu başkanlığını Av. Mehmet Gün’ün yürüttüğü Daha İyi Yargı Derneği’nin amacı Türkiye’nin, uzlaşma kültürünün egemen olduğu, barış içinde yaşayan, üretken, uluslararası alanda rekabetçi ve müreffeh bir toplum haline gelmesine, yargının daha ilerletilmesi ve geliştirilmesi yolu ile katkıda bulunmak. Dernek bu amaçla yargıda A’dan Z’ye bir reform öneriyor.
 

Kaynak: Haber Bülteni