Ekonomi alanında dünyanın en önemli isimlerinden Prof. Dr. Daron Acemoğlu, yapay zeka (YZ) konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. MIT'de görev yapan Prof. Dr. Acemoğlu, YZ etrafında oluşan abartılı beklentilere dikkat çekti. Acemoğlu'na göre YZ, gelecek 10 yılda tüm lerin sadece yüzde 5'ini yapabilecek ve bu oranla "ekonomik devrim gerçekleştirilemez".

ACEMOĞLU: "YAPAY ZEKA KÖTÜMSERİ DEĞİLİM AMA..."

Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Bloomberg'e verdiği röportajda yapay zekanın potansiyelinin farkında olduğunu ancak "abartının fazla olduğu" konusunda uyarıda bulundu. "Yapay zeka kötümseri değilim." diyen Acemoğlu, "YZ, ne kadar umut verici olursa olsun, bu abartıyı karşılama şansı çok az." şeklinde konuştu.

"ÇOK FAZLA PARA BOŞA GİDECEK"

Acemoğlu, tüm işlerin sadece yüzde 5 gibi küçük bir kısmının önümüzdeki 10 yıl içinde YZ tarafından devralınabileceğini ya da desteklenebileceğini tahmin ediyor. "Çok fazla para boşa gidecek. Bu yüzde 5 ile ekonomik bir devrim gerçekleştiremezsiniz." diyen Acemoğlu, Wall Street ve şirketlerin YZ çılgınlığına kapıldığını, bunun da olumsuz sonuçlar doğurabileceğini vurguluyor.

Ucuz telefon arayanlar müjde! Samsung'dan değişim programı Ucuz telefon arayanlar müjde! Samsung'dan değişim programı

YAPAY ZEKANIN GELECEĞİ: 3 OLASI SENARYO

Acemoğlu, yapay zekâ hikayesinin gelecek yıllarda üç farklı şekilde gelişebileceğini öngörüyor:

  1.     "Mütevazı" kullanımlar: Abartının azalması ve YZ'nin daha ölçülü ve gerçekçi kullanımlara odaklanması.
  2.     "YZ baharı ve YZ kışı": YZ çılgınlığının bir süre daha devam etmesi ve ardından teknoloji hisselerinde bir çöküş yaşanması.
  3.     Kontrolsüz büyüme: Şirketlerin YZ'ye kontrolsüz bir şekilde yatırım yapması ve çok sayıda işçiyi işten çıkarması, sonucunda ekonomik sorunlar ortaya çıkması.

Acemoğlu, en olası senaryonun ikinci ve üçüncü seçeneklerin bir kombinasyonu olduğunu belirtiyor. Üst düzey yöneticilerin **"YZ patlaması"**nı kaçırmaktan korktuğunu ve bu nedenle de abartıyı körüklediğini söylüyor.

Acemoğlu, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin etkileyici olduğunu ancak güvenilirlik sorunları ve insan düzeyinde muhakeme yeteneği eksikliği nedeniyle pek çok işte insanların yerini alamayacağını vurguluyor. Ayrıca YZ'nin fiziksel işleri de otomatikleştiremeyeceğini söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ