46 YILLIK KAYIP UÇAĞI BULDULAR

Usta scuba dalgıçlardan Cüneyt Çakın, Ekim ayında dalış parnerleri Tağmaç Saraçoğlu, Kubilay Akgür ve Güngör Muhtaroğlu ile Kuşadası Milli Park açıklarında  uçak batığı aramak için Milli Park açıklarında dalış yapmıştı. Aradıkları uçak 46 yıl önce yıl önce denize düşen kayıp uçaktı. Güzelçamlılı denizcilerin anlattıklarına göre pilotlar babaları tarafından güçlükle kurtarılmıştı.

Besim Tibük Trump'a ne dedi? Besim Tibük kimdir? Besim Tibük Trump'a ne dedi? Besim Tibük kimdir?

UÇAĞI BULDUĞUNDA KOLLARINI AÇTI

Denizin derinliklerine batan uçak ilk birkaç yıl sığ sularda gözükse de yılların ve denizin hareketliliğinin de etkisiyle uçak gözden kaybolmuştu. Yıllarca dilden dile dolaşan bu efsanenin gerçek olup olmadığını araştırmak için o mevkide dalışa karar veren usta dalgıçlar sonuç alamıyordu. Dalışın sonlarına doğru ekipte önde giden CCR (Kapalı devre dalış) eğitmeni Cüneyt Çakın kollarını bir kuş gibi açıp işaret verdi ve 32 metre derinlikte uçağı buldu. 

ARTIK ONUN ADINA DALIŞ NOKTASI VAR

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nu da bu önemli batığı turizme kazandırmak amacıyla bu noktayı dalış noktası ilan etti. Uçağı ilk gören kişi olması sebebi ile ne dalış noktasına, ‘Çakın Reef’ adı verildi. Yetkililer şimdi tek motorlu uçağın sahibini ve yaşıyorlarsa pilotlarını bulmaya çalışıyor. Çifte mutluluk yaşayan Cüneyt Çakın, “Hayatımın en güzel dalışlarından birisinde en güzel sürpriziyle karşılaştım. Adımın da bu dalış noktasına verilmesi beni çok mutlu etti.

ALMAN UÇAĞI ÇIKTI

Kuşadası’nda Dilek Yarımadası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı açıklarında Cüneyt Çakın tarafından bulunan uçak batığı ile ilgili kimlik bilgilerine ulaşıldı. Bugüne kadar Türk uçağı olduğu sanılan uçağın Alman uçağı olduğu öğrenildi. YouTuber  Kerem Gök ile Kubilay Akgür yaptıkları dalışlar sonunda uçağın tescil kodunu kazıyarak ortaya çıkardı. Kuyruktaki  “D-EEDZ” kodu ile yapılan araştırmada, uçağın Piper PA-32RT-300 Lance II tipi Almanya tescilli uçak olduğu bilgisine ulaşıldı.

MOTOR ARIZASI NEDENİYLE DÜŞMÜŞ!

Kerem Gök, elde ettikleri tescil kodu ile ulaştıkları bilgileri de paylaştı. Gök, “Alman Federal Uçak Kazası Araştırma Bürosu ile iletişime geçtik. D-EEDZ tesciline göre uçağı Piper PA-32RT-300 Lance II tipi olduğunu bilgisine ulaştık. 30 Temmuz 1979 ‘da motor kazası yüzünden denize zorunlu iniş gerçekleştirmiş. Uçaktaki bir kişi yara almadan kurtulmuş. Uçağın rotası bilinmiyor. Bu uçağın kazadan önce çekilmiş, bilinen bir fotoğrafının da olmadığını öğrendik” diyerek uçakla ilgili araştırmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Dalgıçlar, ters pozisyonda denizin 32 metre altında bulunan uçağın T pozisyonunda gayet iyi durumda olduğunu söyledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ