Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU- İzmir'de hafta sonu etkili olan sağanak yağışlar adeta hayatı durdurdu. Sadece cumartesi günü ortalama 58,5 kilogram yağış düşen kentte, birçok daire ve dükkan su basma tehlikesi yaşadı. Sağanak yağışlar, bu yıl da depremzedeler için kabus oldu. Her yağmur yağdığında otopark, birinci ve ikinci katları sulara gömülen konutlarda, bu hafta sonu da aynı manzaralar yaşandı. 

WhatsApp Image 2023-11-18 at 15.39.38

SULAR ASANSÖRDEN AKTI

Etkili olan sağanak yağışlar başta Yağcıoğlu olmak üzere, Doğanlar, Karagül, Petrolcüler, Egemen Apartmanı'nın zemin ve otopark katlarını adeta suya boğdu.  Bazı apartmanlarda, asansörler de su alınca, kullanılamaz duruma geldi. Apartman sakinlerinden depremzede Suna Yılmaz, “Geçen yıldan beri aynı sorunu yaşıyoruz. Geçen yıl, TOKİ'ye dilekçe yazmıştık ve binalardaki yalıtım problemlerinin giderilmesini istemiştik. Havalar ısınınca geldiler rutubet olan yerlere sıva sürüp gittiler. O da etkili olmadı. Bıktık biz artık, her yıl aynı sorun. Mutlaka bir çözüm bulunmalı” dedi. 

TEKRAR AYNI KADERİ Mİ YAŞAYACAKLAR?

Bir başka depremzede, şunları söyledi: “Teslimin üstünden 1,5 sene geçti. Çatı katlarda 6-7 kez tamire rağmen hale problem var. Betonun sürekli neme maruz kalması, demir donatının korozyona uğraması yetkililere göre hiç önemli değil tabi. Daha önceki binamızın yıkılma nedeni; zemin suyundan dolayı temel donatısı ve kolon demirlerindeki korozyondu. Yine her şey aynı.”

0x0-izmirde-depremzedelere-3-bin-887-konut-teslim-edildi-1698569478965

Ne olmuştu?

30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen 6.9'luk depremden sonra 11 kişiye adeta mezar olan Yağcıoğlu Apartmanı'nın; uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle binanın yıkılmış olduğu belirtilmişti. İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi, apartmanın B blok zemin katta biriken su yığınına kalıcı çözüm bulunmadığına ve bu su birikintilerinin zemin üzerinde ciddi anlamda sıkıntılar meydana getirdiği kararına varmıştı. Depremden sonra TOKİ tarafından yapılan yeni konutlara depremzedeler taşınalı bir yıl olmadan apartman sakinleri sağanak yağışın etkisi altında kalmış, apartmanın zemin katlarının (sığınak olarak planlanan bölümler) su almaya başlamıştı. 

İkinci kata yükseldi

Gazetemizin konuyu haberleştirmesinin ardından, TOKİ görevlileri yalıtım problemi olan apartmanlara giderek, zemin katta ve otoparkta su alan bölgelere çimento sürüp, yalıtım ve rutubet problemini çözmeye çalıştı. Ancak, görevlilerin bu çözümü kalıcı olmadı. Üstelik, daha önceki yağışlarda zemin ve otoparkta görülen su yalıtım problemi bu kez 2'inci kata yükseldi. Bazı evlerin mutfak duvar kenarları kabardı, salon duvarları rutubet içerisinde kaldı. 

Atila Sertel, meclise taşımıştı

CHP İzmir Eski Milletvekili Atila Sertel, yapımı yaklaşık 1 yıl önce biten evlerin sıkıntısının nedenini sorarak, su yalıtım probleminin çözüme kavuşturulmamasının gerekçesini öğrenmek istemişti. Sertel, Bakan Kurum'a şu soruları yöneltmişti: “İzmir’de depremzedeler için yapılan konutlarda henüz bir yıl olmasına rağmen sıkıntıların baş göstermesinin sorumlusu kimdir?, Ciddi şekilde su alan bu konutları inşaa eden müteahhitler hakkında bir cezai işlem yapılmış mıdır?, Su alan konutların yalıtım probleminin çözümü için neler yaptınız veya yapacaksınız? Apartman sakinleri 3 ay önce dilekçe vermesine rağmen sorunlarının çözüme kavuşturulmamasının nedeni nedir?.”

Kaynak: Gökçe ADAR ÇUBUKÇUOĞLU