Önce İstanbul 6.2'lik depremle sarsıldı. Ardından Kütahya Simav'da deprem gerçekleşti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kütahya'da 07:23, 07:29 ve 10:20'de meydana gelen depremlerin büyüklüklerini sırasıyla 4,5, 3,9 ve 4,6 (Mw) olarak bildirdi. Depremlerin yerin 8,81, 11,61 ve 12,17 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirlendi. Karadeniz'de ise saat 10:43'te 3,6 (Mw) büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Derinliği 14,06 kilometre olarak açıklandı. Ülkemizde bu üç yerde yaşanan deprem vakaları ister istemez herkeste aynı soruyu gündeme getirdi: 

İstanbul depremiyle bağlantısı var mı?

Son üç günde meydana gelen depremlerin birbirleriyle bağlantılı olup olmadığı da merak konusu.  Uzmanlar İstanbul, Kütahya ve Karadeniz'deki depremlerin farklı fay hatlarında meydana geldiğini ve birbirlerini tetikleme ihtimallerinin olmadığını kaydediyor. "Bunlar birbirinden bağımsız. Türkiye'nin normal deprem aktivitesi içinde değerlendirilecek depremler" diyen Prof. Dr. Süleyman Pampal durumu şu şekilde açıklıyor: 

"İstanbul depremi Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunun orta kesimi, yani Orta Marmara fayı ya da Kumburgaz fayı olarak bildiğimiz fayın üzerinde meydana geldi. "[Kütahya'yı içine alan] fay zonuysa Batı Anadolu'dan başlayıp, Orta Anadolu'ya kadar devam eden önemli bir fay zonu - Simav fayı ve Afyon-Akşehir Graben zonu. 

"Gürcistan'dan gelip Karadeniz kıyılarına paralel, Orta Karadeniz'e kadar uzanan Karadeniz fayı var. Bu türden aktivite oralarda da oluyor, normal karşılamak lazım."

Burak Çatlıoğlu da şöyle konuşuyor: "Bunların hiçbir bağlantısı yok. Ülkemizin deprem potansiyeline değinecek olursak, güneyden Arap plakası kuzeye doğru sıkıştırıyor. Yine güneyden, Girit tarafından Afrika plakası Anadolu'yu sıkıştırıyor. Arap plakası ve Afrika plakasının bu sıkıştırmasından dolayı Anadolu batıya doğru hareket ediyor. Bu hareketten dolayı Kuzey Anadolu fayı oluşuyor zaten. Aşağıda da Arap plakasının sıkıştırmasından dolayı Doğu Anadolu fayı oluşuyor.

"Şimdi Doğu Anadolu fayı ve Kuzey Anadolu fayı neticesinde batıya doğru yapılan hareketten dolayı aşağıda da Afrika fayı sıkıştırınca Ege bölgesinde açılmalar meydana geliyor. Bu açılmalar da bizim Horst-Graben dediğimiz çöküntü alanları oluşturuyor. Biz de bu açılmalara Batı Anadolu fay sistemleri diyoruz. Bu sistemler birbirinden bağımsız.

78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınında yeni gelişme 78 kişinin hayatını kaybettiği otel yangınında yeni gelişme

"İstanbul'da olan deprem Kuzey Anadolu fayının bir kolunda meydana gelmişti. Ancak bugün meydana gelen deprem ise Batı Anadolu fay sistemi içerisinde meydana gelen bir deprem. 6 Şubat'ta olan Kahramanmaraş depremleri Doğu Anadolu fayında meydana gelen depremlerdi."

"Bu faylar birbirlerinden bağımsız olduğu için birbirlerini de etkilemiyor" diyen Çatlıoğlu, "Yani tetikleme gibi bir durum söz konusu değil. Sadece ülkemizde fayın çok olması ve tektonik kuşakta yer almamızdan dolayı birden fazla depremle karşılaşıyoruz" diyor.

Kaynak: AJANSLAR