ÖZEL/ Didar DEMİRCİ Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde çiftçilere yapılacak mazot ve gübre desteği hakkında bilgi veren Bakan Vahit Kirişçi, 31 Mart 2023’te başlayacak ödemelerin Kasım 2022 itibariyle başladığını duyurmuştu. Kirişçi, “Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı, hububat üreten çiftçilerimize, 2022 yılı üretim dönemine ait mazot ve gübre desteklerini, 2023 Mart ayı yerine, bu yıl içinde ödemeye başlayacağız. Bundan böyle söz konusu destekler çiftçilerimize nakit olarak verilmeyecek Ziraat Bankası kartlarına yüklenecek. Başvurular internet ve mobil bankacılık da dâhil olmak üzere başladı. Çiftçilerimiz, kartlarına tanımlanan destekleme ödemelerini sadece mazot ve gübre alımında kullanabilecek” demişti. Söz konusu destek ödemelerinin erkene çekilmesinin ve yeni düzenlemenin çiftçiye bir fayda sağlamadığını söyleyen Menemenli üretici Yücel Altıntaş, çiftçinin sadece mazot ve gübre derdi olmadığını belirtti.
'DESTEKLER GÖSTERMELİK'
Buğday başta olmak üzere tahıl ürünlerinde mazot ve gübre desteklerinin önceden nakit olarak verildiğini aktaran Altıntaş, “Şimdi karta yükleniyor ve o parayla sadece gübre mazot alınabilecek. Bu paraya ihtiyacı olanların da işte Ziraat Bankası’ndan e-devlet üzerinden banka kartına yükletip, kredi gibi kullanabilecek. Bu da tabi çiftçi için sıkıntı. Çiftçinin sadece bir mazotla gübre derdi yok ki” dedi. Verilen desteklemelerin de çok komik rakamlarda olduğunu vurgulayan Altıntaş, şu ifadeleri kullandı: “10 dönüm buğday eken bir vatandaşa bin 200 lira mazot ve gübre desteği veriyor. Dönümüne 120 lira veriyor. Bugün bir toprak altı gübresinin çuvalı da 900 lira zaten… Şimdi 31 Mart’a kadar da bunun faizini işleteceklerdir. Bir de anlaşmalı olan kurumlardan alırken de komisyon ödeyeceğiz. Çiftçinin parası iyice komik durumlara düşecek. Bu da göstermelik destek oluyor. Adı çiftçiyi destekliyoruz oluyor.”
'BU ŞEKİLDE NEREYE KADAR?'
Gübrenin çuvalının 900 liralara dayandığı bir dönemde verilen desteklerin yetersiz olmasının yanı sıra banka faizleri ve anlaşmalı kurumların aldığı komisyonların da çiftçiye yük olduğunu ifade eden Altıntaş, “31 Mart 2023’te de çiftçiye yatacak paradan kesecek. Verilen kredi ile de anlaşmalı olan kurumlardan mazot ve gübre alabileceğiz. Onlar da bizden yüksek komisyon alıyorlar” diye konuştu. Destekleme modelinin çiftçinin yararına olmadığının altını çizen Altıntaş, üretim maliyetlerinin 5 kat artmasına karşılık verilen desteklerin artmadığını da dile getirdi. Altıntaş, mevcut durumun çiftçinin yararına olmadığını belirtti.