Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde yer alan Güzel Sanatlar Enstitüsü için kapatma kararı alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan 11725 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı, 5 Eylül 2026 tarihli ve 33361 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kararla birlikte yükseköğretim kurumlarının teşkilat yapısında bazı değişiklikler yapıldı. Düzenleme kapsamında Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde bulunan Güzel Sanatlar Enstitüsü’nün kapatılmasına karar verildi.
Kararın, 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’nun ek 30’uncu maddesi gereğince alındığı belirtildi.
İzmir’in sanat akademisinde yeni dönem
Uzun yıllardır sanat alanında lisansüstü eğitim veren DEÜ Güzel Sanatlar Enstitüsü, İzmir’de akademik sanat üretiminin önemli merkezlerinden biri olarak faaliyet gösteriyordu.
Enstitü bünyesinde farklı sanat dallarında yüksek lisans ve doktora programları yürütülürken, çok sayıda akademisyen, sanatçı ve araştırmacının yetişmesine katkı sağlandı. Kurum, özellikle güzel sanatlar, tasarım ve sahne sanatlarıalanlarında gerçekleştirdiği akademik çalışmalarla biliniyordu.
Kapatma kararının ardından enstitü bünyesindeki öğrencilerin eğitim süreçleri, akademik kadroların durumu ve devam eden çalışmaların nasıl değerlendirileceği merak konusu oldu.
Üniversitelerde kapsamlı değişiklik yapıldı
Cumhurbaşkanı Kararı ile yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesi’nde değil, farklı yükseköğretim kurumlarında da yeni düzenlemelere gidildi.
Karar kapsamında Munzur Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde Yabancı Diller ve Turizm Fakültesi kurulmasıkararlaştırılırken, Kayseri Üniversitesi Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin adı Mühendislik ve Tasarım Fakültesi olarak değiştirildi.
Ayrıca Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü bünyesinde Yabancı Diller Yüksekokulu kurulmasına karar verildi.
Yapılan düzenlemelerle birlikte bazı üniversitelerde yeni akademik birimler oluşturulurken, bazı mevcut yapılar yeniden düzenlendi.





