Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son faiz kararı metninde Türk lirasının (TL) reel değerlenmesinin enflasyonu düşürmede kritik bir rol oynadığını belirtti. Bu açıklama, uluslararası finans kuruluşlarının da gözünden kaçmadı.

BloombergHT’nin haberine göre, Goldman Sachs’ın ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil, 22 Şubat tarihli bir raporunda TCMB’nin TL değerlenmesine verdiği önemi vurguladı. Ekonomistler, TL’nin güçlenmesinin enflasyon beklentilerini iyileştirdiğini ve TCMB’nin güvenilirliğini artırdığını ifade etti.

Ekmek fiyatlarına yeni zam kapıda! Ekmek fiyatlarına yeni zam kapıda!

Gevşeme üçüncü çeyrekte başlayabilir

Goldman Sachs ekonomistleri, TCMB’nin faiz indirimine gideceği öngörülerini de yineledi. Buna göre, banka Türkiye’de faiz indirim sürecinin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayabileceğini tahmin ediyor.

Ekonomistler, son faiz kararı ve metninin ardından TCMB’nin politika faizindeki mevcut seviyeyi yeterli bulduğunu düşündüklerini belirtti. Goldman Sachs ekonomistlerine göre, banka likidite yönetimi ve kredi kartı harcamaları gibi konulara daha çok odaklanıyor.

TCMB yeni önlem sinyali vermedi

Goldman Sachs ekonomistlerine göre, TCMB yeni bir önlem veya araç kullanacağına dair bir sinyal vermedi. Banka, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyeceğini ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağını bir kez daha ifade etti.

Kredi kartı harcamaları için tedbir bekleniyor

Raporda, TCMB’nin son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı durdurmak için yeni tedbirler alabileceği de belirtildi. Ekonomistler, kredi kartı harcamalarının enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu ve finansal istikrarı tehdit ettiğini söyledi.

TL ve rezervlerde iyimserlik

Raporda, TL ve rezervlerle ilgili de iyimser beklentiler yer aldı. Goldman Sachs ekonomistleri, yabancı portföy girişleri ve cari açığın daralması sayesinde TL’nin değer kazanacağını öngördü.

Ayrıca, Goldman Sachs ekonomistleri, TCMB’nin negatif olan swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitife geçebileceğini belirtti. Ekonomistler, bu durumun TL’nin kırılganlığını azaltacağını ve TCMB’nin elini güçlendireceğini ifade etti.

Kaynak: AA