Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD), Aralık 2024 itibariyle yıllık enflasyon oranlarını yayımladı. Verilere göre, Türkiye yüzde 44,4 enflasyonla OECD ortalamasının 10 katına ulaştı ve listenin zirvesinde yer aldı. Kasım ayında yüzde 47,1 olan oran, Aralık'ta 2,7 puan gerilese de, Türkiye diğer OECD ülkeleriyle arasındaki büyük farkı korudu.
OECD enflasyon ortalaması sabit kaldı
OECD genelinde yıllık enflasyon oranı yüzde 4,7 seviyesinde sabit kaldı. En yakın rakiplerinden Kolombiya'da enflasyon yüzde 5,2 olarak hesaplanırken, Letonya, Macaristan ve Litvanya gibi bazı Avrupa ülkelerinde enflasyon artış gösterdi. Buna karşın, sekiz ülkede enflasyon düşüş gösterdi ve 12 ülkede de büyük ölçükte sabit kaldı.
OECD ülkelerinde enerji ve gıda enflasyonu farklı seyir izliyor
OECD genelinde enerji fiyatlarında sert artış görülürken, çekirdek enflasyon hafif bir gerileme kaydetti. Gıda fiyatları ise genel olarak istikrarını korudu. 2024 genelinde OECD ülkelerinde ortalama yıllık enflasyon yüzde 5,2 olarak hesaplandı. Bu oran, 2023'e göre 1,6 puan düşüş gösterse de, 2019 seviyesinin iki katından fazla.
G7 ülkelerinde enflasyon yeniden yükselişe geçti
Dünyanın en büyük ekonomilerini kapsayan G7 ülkelerinde ise Aralık 2024'te enflasyon yüzde 2,8 seviyesine yükseldi. Japonya'da elektrik ve doğalgaz sübvansiyonlarının azalması nedeniyle enflasyon yüzde 3,6'ya ulaştı. Almanya ve ABD'de de enflasyon artarken, Almanya çekirdek enflasyonun arttığı tek G7 ülkesi olarak öne çıktı.
Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 2,5'e yükseldi
Euro Bölgesi'nde Aralık 2024'te yıllık enflasyon yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleştirken, Ocak 2025'te Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından açıklanan öncü verilere göre bu oran yüzde 2,5'e yükseldi. Enerji enflasyonu, dört aylık negatif seyrin ardından nötr seviyeye yaklaşırken, gıda ve çekirdek enflasyon büyük ölçükte sabit kaldı.
G20 ülkelerinde enflasyon son üç yılın en düşük seviyesinde
G20 ülkelerinde enflasyon, Aralık 2024'te yüzde 5,1 seviyesine gerileyerek Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye indi. Arjantin'de enflasyon düşüş gösterse de, fiyatlar bir önceki yıla kıyasla iki katından fazla artmış durumda. Brezilya, Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Çin'de ise enflasyon genel olarak sabit kaldı. Çin'de ise enflasyon yüzde 0,1 seviyesine gerileyerek neredeyse sıfırlandı.