Yuva yapılışından yavru çıkışlarına kadar koruma ve yuva kontrol açılışlarına, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürü Egemen İşcan, DKMP Söke Şefi Erdinç Kutsal, DKMP ve Didim Belediyesi Veteriner hekimleri, Mavişehir Sağtur ve Parlamenterler sitesi gönüllüleri, otel teknik personelleri ve EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile üyeleri katıldı. Didim Belediyesi yuva koruma çitlerinin yapımında katkı sağladı. Kamu kurumları, yerel yönetim, turizm işletmeleri, STK’lar ve gece nöbeti tutan Sağtur planı gönüllüleri işbirliğiyle yavrular sağlıklı bir şekilde denize ulaştırıldı.

6-16

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü yaptığı açıklamasında, “Aydın’ın Turizm merkezlerinden olan Didim ilçesinde C.carettalar yuvalara bıraktıkları 479 yumurtadan 356 tanesi denize ulaştırıldı. Geri kalan 123 adedin, yumurtaların bozulmuş, döllenmemiş ve yuva içinde ölü yavru olarak tespit edildi. Yuva kontrol açılışlarının birinde çok önemli bir çevre sorununa rastlanıldı. 3 7 cm. derinliğindeki bir yuvadan daha önce kumsala atılan ve kumların içinde bulunan bir bez parçası çıktı. Bez parçasının içinde yukarı çıkmaya çalışan bir yavru olduğu görüldü. Bez kesilerek yavrunun kurtulması sağlandı ve denize gönderildi.

5-19

Hemen her kıyı kentimizde kumsallarımızın hali ne yazık ki bu tür atıklarla, özellikle plastik açısından çok kötü örneklerle dolu olduğu görülmektedir. Çevreye atılan bu atıklar yüzünden kumların altındaki bir canlının bile yaşam savaşı verdiği görülmektedir. Özellikle kumsalların temizliği için öncelikle duyarlılık ve bilinç seviyesinin yükselmesi ve tüm kurumların işbirliği yaparak gerekli önlemleri alması ve yaptırımları uygulaması gerekir.

Kumsallara atılan plastik atıkların zaman içinde mikroplastiklere dönüştüğünü, kumlarla karıştığını ve küçük çocukların kumsallarda kumlarla oynadığını göz ardı etmemek gerekir.

Plastiksiz kumsallar ve atıksız denizlerin olması için hep birlikte çalışmak zorundayız” dedi.

Kaynak: DHA