Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan ve dinozorların sonunu getiren göktaşının yalnız olmadığını keşfetti! Atlas Okyanusu'ndaki 9 kilometre genişliğindeki Nadir kraterini inceleyen bilim insanları, bu kraterin dinozorların yok olduğu dönemde Dünya'ya çarpan ikinci bir göktaşından kaynaklandığını ortaya koydu.

İKİNCİ GÖKTAŞI, "FECİ" BİR TSUNAMİNİN NEDENİ OLDU

İskoçya'daki Heriot-Watt Üniversitesi'nden Dr. Uisdean Nicholson, 2022'de Atlas Okyanusu tabanında Nadir kraterini keşfetmişti. Yeni araştırmalar, bu kraterin 450-500 metre genişliğindeki bir asteroidin çarpması sonucu oluştuğunu ve çarpmanın 800 metre yüksekliğinde dev bir tsunamiye neden olduğunu gösteriyor.

İKİ GÖKTAŞI NEDEN AYNI DÖNEMDE DÜNYA'YA ÇARPTI?

Bilim insanları, her iki göktaşının da Kretase döneminin sonunda, yani dinozorların yok olduğu dönemde Dünya'ya çarptığını belirtiyor. Ancak Nadir kraterini yaratan göktaşının, Meksika'daki Chicxulub kraterine yol açan ve dinozorları yok eden göktaşından önce mi yoksa sonra mı çarptığı henüz bilinmiyor. Araştırmacılar, iki göktaşının neden birbirine yakın zamanlarda Dünya'ya çarptığına dair bir açıklama getiremiyor.

DR. NİCHOLSON: "EDİNBURGH'DAKİ AĞAÇLARI YAKACAK KADAR BÜYÜK BİR ATEŞ TOPU"

Dr. Nicholson, Nadir'i yaratan göktaşının etkisini şöyle açıklıyor:

    "Asteroidin Glasgow'a çarptığını ve sizin de yaklaşık 50 km uzaklıktaki Edinburgh'da olduğunuzu düşünün. Ateş topu, gökyüzündeki Güneş'in yaklaşık 24 katı büyüklüğünde olurdu. Edinburgh'daki ağaçları ve bitkileri ateşe vermeye yeterdi."

Kuzey Doğu Anadolu donuyor! Kuzey Doğu Anadolu donuyor!

    "Akabinde, 7 büyüklüğündeki bir deprem şiddetinde sismik sarsıntıdan önce son derece yüksek bir hava patlaması yaşanırdı."

Kaynak: HABER MERKEZİ