Kuraklığın etkilediği Edirne'de çeltikte 'verim kaybı' endişesi Kuraklığın etkilediği Edirne'de çeltikte 'verim kaybı' endişesi

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki arıcılar, son on yılın en verimsiz bal sezonunu geçiriyor. İklim değişikliği, kuraklık ve zararlılar nedeniyle bal üretiminde büyük düşüşler yaşanırken, özellikle kestane balında ciddi kayıplar yaşandı.

"Arıcılık Bitme Noktasında"

Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, Karadeniz Bölgesi'ndeki bal üretiminin ciddi oranda düştüğünü, Türkiye genelinde %40 oranında bal kaybı olduğunu söyledi. "Bu yıl hem kestane balı hem orman gülü balı hem de yayla ballarımız istenilen düzeyde olmadı. Yağmur ve dolu yağışlarının yanı sıra kuraklık da üretimi olumsuz etkiledi. Arıcılar açısından son on yılın en zor sezonunu geçiriyoruz. Arıcılık bitme noktasında" dedi.

Arı Ölümleri Artıyor, Kovan Sayısı Azalıyor

Aksoy, arı ölümlerinin arttığını ve Trabzon'daki kovan sayısının son üç yılda önemli ölçüde azaldığına dikkat çekti. "Üç yıl önce 225 bin kovanımız vardı, geçen yıl bu sayı 161 bine düştü. Arıcılıkla uğraşanların bilgi eksikliği nedeniyle hastalıklar hızla yayılıyor" diyen Aksoy, kestane ağaçlarına zarar veren gal arısı ile mücadelenin yetersiz kaldığını ve bu sorunun en az 10 yıl daha devam edebileceğini belirtti.

Sahte Bal ve İhracat Sorunları

Aksoy, sahte bal üretiminin ve ihracattaki sorunların da sektörü olumsuz etkilediğini söyledi. "Bazı firmaların piyasaya sürdüğü sahte ballar, ihracatta geri dönüyor ve bu durum sektörümüze zarar veriyor" diyen Aksoy, tüketicileri balı arıcılardan ve güvenilir kaynaklardan almaya çağırdı.

"Yüksek Rakımlı Ballar Adeta İlaç Niteliğinde"

Aksoy, yol kenarlarında satılan açık balların güneş ışığı altında bozulabileceği uyarısında bulunarak, balın gerçek olup olmadığını anlamanın tek yolunun tahlil olduğunu vurguladı. "Trabzon’da üretilen yüksek rakımlı ballar çok değerlidir. Bu ballar gübre ya da tarımsal ilaç görmemiştir, adeta ilaç niteliğindedir." dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ