9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in yaptığı habere göre; Cumhurbaşkanlığı tarafından 27 Şubat 2020 tarihinde yayımlanan genelge ile personel servis hat uzunluğu 30 kilometreye çekildi. Tasarruf amacıyla yapılan bu düzenlemenin ardından mağdur olan işçiler bu sefer de servis hizmetlerinin tamamen kaldırılmasıyla tamamen yolda kalacak. Konuya ilişkin Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) İzmir Şubesi, Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenledi. 

Dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aranan şüpheli Bodrum'da yakalandı Dolandırıcılık suçundan kırmızı bültenle aranan şüpheli Bodrum'da yakalandı

Basın açıklamasında konuşan Muharrem Ekim, "Bu tasarruf değil, işçiye en büyük zulümdür. Kazanılmış hakların geri alınması hukuksuzluktur. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Çalışma Bakanım, işçiler olarak sizden servislerin geri verilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

TASARRUF PAKETİ İŞÇİYİ MAĞDUR ETTİ 

Söz konusu tasarruf paketinin ekonomik iyileşmelere sebep olmadığından dem vuran Başkan Ekim, “Basın açıklamasının gerekçesi işçi servislerinin ve DSİ’de çalışan tüm arkadaşlarımızın servislerinin kaldırılması. Halbuki toplu sözleşmemizde yer alan maddelere göre; servis, işçilerin toplu olarak ikamet ettikleri mahalden, işyerine getirip, götürmeyi sağlar. Servis araçlarının güzergah tespiti yapılırken ilgili şubenin de görüşü alınır. Bunun dışında İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine ve Kamu Kurum Servis Yönetmeliğine göre; İzmir’den 100 kilometre herhangi bir yere servis taşınır diyor.  Buna rağmen 27.02.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle, tasarruf için personel servislerinin 30 kilometreye çekiliyor. Genelgede yazan; ‘Servis hat uzunluğu 30 kilometreyi geçmemesi personel servisi maliyetinin çok yüksek düzeyde olmasına neden olmaktadır. Bu çerçevede personel servisi hat uzunluklarının zorunluluk arz eden haller dışında 30 kilometreyi geçmeyecek şekilde değerlendirilmektedir.’ Bu kapsamada 2020 de uygulandıktan sonra, DSİ-Urla arası 50 km, DSİ- Torbalı arası 47 km, DSİ- Turgutlu 47 km, olmasına rağmen 30 km' ye çekildi ve üyelerimiz mağdur oldular. 2022 yılından bu zamana kadar ise ekonomimiz de bir iyileşme oldu mu? Olmadı demek ki bunun servisle hiçbir ilgisi yok” dedi 

İŞÇİLER 13 SAATİNİ YOLDA GEÇİRİYOR

DSİ'de kaporta ustası olarak çalışan Serhat Tutay, Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde bulunan evi ile işyeri arasında yaklaşık 54 km mesafe olduğunu belirtti. Genelge nedeniyle servis hakkı iptal edilen Tutay, her gün sabah 06:30'da yola çıkarak toplu taşımayla işine gitmek zorunda kalıyor. Toplu taşıma araçlarının sefer saatlerindeki aksaklıklar, hava koşulları ve diğer olumsuzluklar nedeniyle günlük yaklaşık 13 saatini iş yolunda geçiren Tutay, bu durumun büyük bir haksızlık olduğunu dile getiriyor.  

Bir diğer DSİ çalışanı Müslüm Dikayak ise ortopedik engelli olmasına rağmen Balçova'daki evinden işyerine ulaşmak için üç farklı toplu taşıma aracını kullanmak zorunda kalıyor. Toplu taşıma süreleri, araç arızaları ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Dikayak, iş yerine ulaşmada ciddi sıkıntılar yaşıyor. Sabah işe gitmek için evinden 06:00'da çıkan Dikayak, bu süreçte ciddi zorluklarla karşı karşıya kalıyor. 

Muhabir: Fevzi Efe SEKİTMEZ