Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekti. Ghebreyesus, iklim kaynaklı olayların önümüzdeki yıllarda milyonlarca insanı etkileyeceğini belirterek, 2050’ye kadar 1,2 milyar insanın yerinden edilebileceğini ifade etti.

Ghebreyesus, iklim krizinin özellikle göçmenlerin sağlığını tehdit eden bir sorun olduğunun altını çizdi.

Göçmen sağlığı COP29 gündemine taşınacak

Tedros Adhanom Ghebreyesus, göçmen sağlığının, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 29. Taraflar Konferansı’nda (COP29) öncelikli bir konu olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Trump'tan Gazze'deki ateşkes hakkında önemli mesaj! Trump'tan Gazze'deki ateşkes hakkında önemli mesaj!

Genel Direktör, "Hızla değişen bir dünyada, herkesin her yerde ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine erişebilmesi için birlikte çalışmamız kritik önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Bu çağrı, COP29’da göçmen sağlığının iklim değişikliği ile mücadelede bir politika önceliği olarak tanınması gerektiğine işaret ediyor.

İklim kaynaklı göçlerin sağlık üzerindeki etkileri

DSÖ’ye göre, iklim değişikliği sonucu meydana gelen aşırı hava olayları, su kıtlığı, gıda güvenliği sorunları ve doğal afetler, insanların yaşam koşullarını doğrudan etkiliyor. Bu durum, kitlesel göçlere yol açarken, göç eden toplulukların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırıyor.

Ghebreyesus, göçmenlerin karşılaştığı sağlık risklerinin yanı sıra, bu toplulukların barınma, temiz suya erişim ve temel sağlık hizmetlerinden mahrum kalmasının, küresel bir sağlık krizine dönüşme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

Küresel iş birliğine çağrı

DSÖ Genel Direktörü, iklim değişikliğine karşı küresel iş birliğinin kritik önem taşıdığını belirtti. Ghebreyesus, iklim krizinin sadece çevresel bir sorun olmadığını, aynı zamanda halk sağlığı açısından acil müdahale gerektiren bir durum olduğunu ifade ederek, "Sağlık sistemlerinin iklim değişikliğine uyum sağlaması için daha fazla çaba göstermeliyiz" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ