SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 24.73'lük zam ve en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesiyle birlikte, dul ve yetim aylığı alan yaklaşık 4.5 milyon kişi de bu artıştan hisseleri oranında faydalanmaya başladı. Ancak, en düşük emekli aylığı alanların farkları hesaplarına yatarken, dul ve yetim aylığı alanlarda bazı karışıklıklar yaşandı. Peki, bu karışıklıkların nedeni ne? En düşük dul ve yetim aylığı ne kadar oldu?

Borsa, günü yükselişle tamamladı Borsa, günü yükselişle tamamladı

KÖK MAAŞ HESAPLAMASI KAFALARI KARIŞTIRDI!

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, dul ve yetim aylığındaki karışıklığın kök maaş hesaplamasından kaynaklandığını açıkladı. Ocak ayında en düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye çıkarıldığında, dul ve yetim aylığı alanların maaşları da artmıştı. Ancak, kök maaşı düşük olanların maaşları, en düşük emekli aylığının altında kaldığı için fark ödenmişti. Temmuz ayında ise hem emekli maaşlarına yüzde 24.73 zam yapıldı hem de en düşük emekli aylığı 12 bin 500 TL'ye çıkarıldı. Bu durum, kök maaşı düşük olanların maaşlarının yeniden hesaplanmasını ve fark ödenmesini gerektirdi.

YÜZDELİK DİLİMLERE GÖRE EN DÜŞÜK AYLIKLAR

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL'ye yükselmesiyle birlikte;

  • Yüzde 25 hisseye göre dul ve yetim aylığı alanlar en az 3.125 TL,
  • Yüzde 50 hisseye göre dul ve yetim aylığı alanlar en az 6.250 TL,
  • Yüzde 75 hisseye göre dul ve yetim aylığı alanlar en az 9.375 TL

alacaklar.

DUL VE YETİM AYLIĞI HİSSE ORANLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Hayatını kaybeden sigortalının;

  • Dul eşine yüzde 50 oranında,
  • Çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75 oranında,
  • 18 yaşını doldurmayan (lise ve dengi öğrenimde 20, yükseköğrenimde 25 yaşını doldurmayan) çocuklarına yüzde 25 oranında
  • aylık bağlanıyor.
Kaynak: HABER MERKEZİ