Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç yaptığı açış konuşmasında, Basın Konseyi’nin 36 yıllık tarihinde hep ifade ve basın özgürlüğü ve medya etiği için çaba sarf ettiğini belirterek, “Ne yazık ki medyanın ağırlaşan sorunlarının devam ediyor” dedi. 2023 Türkiye'sinde gazetecilerin, Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde özgür olamadığını söyleyen Pınar Türenç, gazeteciliğin suç sayıldığı, basın mensuplarının gözaltına alınıp tutuklandığı, eleştirel yayın yapan medyanın ağır cezalarla susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçildiğini anlattı. Türenç’in konuşmasında özetle şunları söyledi:
“Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde hiç de özgür olmadığımızı söylüyoruz. Bağımsız yayın yapan ve en temel eleştirme görevini yapmak isteyen gazeteciler ve basın kurumları, yasaklamalarla, gözaltılar, tutuklamalar, maddi cezalar ve yayın durdurma cezalarıyla karşı karşıya kalıyorlar.
Halk adına siyasilere soru sormak bu dönemde yasak. RTÜK ve BİK iktidar sopası gibi kullanılıyor. Gazeteciliğin suç görülmeyeceği, basın mensuplarının gözaltına alınmayacağı ve tutuklanmayacağı, halkın bilgiye ve gerçeğe ulaşması için basın özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılacağı, ulusal ve yerel medyanın güçlendirileceği bir yönetim anlayışının sözünü istiyoruz.”
2022 YILI BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLÜ SOYKAN'IN
Etkinlikte, gazeteci Timur Soykan’a, Basın Konseyi’nin ‘2022 Yılı Basın Özgürlüğü Ödülü’ takdim edildi. Ödülünü, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç’in elinden aylan Timur Soykan yaptığı konuşmada “Biz gazeteciler sormaya, sorgulamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yüksek Kurul Üyeleri arasında yer alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve geçmiş dönem başkanı Misket Dikmen de törene katıldı.
ÖDÜLÜN GEREKÇESİ
‘Ödül gerekçesi’ şöyle yer aldı:
“Gazeteci Timur Soykan, toplumun kanayan yarası tarikatların içyüzünü ortaya çıkaran olayı, ilgili bakanların bildikleri halde gereğini yapmayıp örtbas etmeye yönelik çalışmasını; karanlık odakların tehditlerine rağmen, ısrarlı takibiyle kamuoyu gündemine getirmiş ve yargının harekete geçmesini sağlamıştır.
Medyanın gücünün, bu örnek çalışmayla bir daha ortaya konulması sonucu, halkı infiale sevk eden olayın faillerinin tutuklanıp, mahkeme gününün bile öne çekilmesiyle hukuki süreç hızlandırılmış, suçluların hesap vermesi istemiyle hukuk yollarının açılması sağlanmıştır. Son yıllarda bu tür hak ve hukuk arayışlarının özlemindeki kamuoyu, bu özgür habercilik örneği ile bir nebze de olsa nefes almıştır.”