Dicle Nehri'nde 2021'de Batman Çöpçü Balığı'nı keşfeden Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) bilim insanları, bu kez nesli tükenmekte olan 'Leopar Sazanı' türünü buldu. Türk bilim insanları, Dicle Nehri'nin Türkiye bölümünde sazangiller familyasına mensup benekli bir balık türü olan leopar sazanını yeniden keşfetti. Bu keşifle birlikte Dicle Nehri, dünyanın en çok aranan kayıp balıklar listesinde yer alan ikinci balığı da ağırlamış oldu.

On Yıllık Çalışmanın Meyvesi: Leopar Sazanı Bulundu!

Dicle Nehri üzerinde 2008 yılından beri yapılan çalışmalara liderlik eden RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Kaya, bu önemli keşfi değerlendirdi. Kaya, "Hassas, kayıp ve ender türlerimiz vardı. Bunlardan 2 tanesi yakın zamanda dünyada en çok aranan 10 balık listesine girdi. 2 yıl arayla 2’sinide bulma şansı yakaladık. Dünyada en çok aranan 10 balığının ilk 2’si bizim tarafımızdan bulunması gerçekten onur verici. Bundan dolayı mutluyuz. Hem de biyolojik çeşitliliğe bir katkıda bulunmuş oluyoruz" dedi.

Balıkçının Sürpriz Buluşması: Heyecan Verici Anlar!

Dicle Nehri'nde balıkçılık yapan bir vatandaşın görüntülü aramasıyla keşfedilen leopar sazanı, Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral'a göre uzmanlık alanlarının dışında bir türdü. Oral, "Bu türün bulunması uzmanlık alanımızın biraz dışındaydı. Birincisi literatürde bu türle ilgili olarak çok fazla bilgi ve kayıt yoktu. Türe ait çok fazla detaylı bilgiler bilmiyoruz" diye belirtti.

Sürdürülebilirlik ve Bilimsel Katkı: Leopar Sazanı İnceleme Altında!

Keşfedilen leopar sazanının korunması ve sürdürülebilir bir şekilde devam etmesi için çalışmalar yapan bilim insanları, bu önemli adımın ardından genetik çalışmalara başlayacaklarını ifade ettiler. Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü İç Sular Biyolojisi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Münevver Oral, "Doku örneklerimizi aldık. Bununla ilgili genetik çalışmalarımızı yapmakta olacağız. Mümkün olduğunca bilimsel literatürde zenginleştirmeye çalışacağız. Bunlar yeni kayıtlarımız olacak. Aynı zamanda çok mutluyuz. Çünkü bu tür dünyanın en çok aranan 10 balığından ikincisi. Birincisini de bulduk. İkincisi de Türkiye’de olan son balık. Böylelikle biz Türkiye dosyasını kapatmış oluyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: haber merkezi