Türkiye geçtiğimiz 1 yıllık dönemde 34,5 milyar dolar ihracat yaparken, Egeli ihracatçılar Türkiye'nin tarım ürünleri ihracatının yüzde 21'ine imza attı. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında bulunan 7 tarım birliğinin son 1 yıllık dönemdeki ihracatı 7 milyar 98 milyon dolara ulaştı. EİB çatısı altındaki 7 tarım birliğinden 6'sı son 1 yıllık dönemde ihracatlarını artırmayı başarırken, çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısı ihracatının domine Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği geçen yıl 870 milyon dolar olan ihracat rakamını koruyan bir performans ortaya koydu. Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektöründe Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ına imza atan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 1 milyar 625 milyon dolarlık ihracatla EİB çatısı altında tarım sektörleri arasında ihracat liderliğini sürdürdü.
Meyve, sebze mamulleri ihracatında Türkiye lideri olan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EYMSİB) ihracatını yüzde 7'lik artışla 1 milyar 216 milyon dolardan, 1 milyar 296 milyon dolara taşıdı. EYMSİB 2023 yılının ilk çeyreğinde de ihracatını yüzde 36'lık artışla 272 milyon dolardan, 322 milyon dolara taşıdı. EYMSİB'in bu temposunu koruyarak 2023 yılı sonunda 1,5 milyar dolar dövizi Türkiye'ye kazandırmayı hedeflediği bildirildi.
'TARIMA DAYALIOSB'LERLE İHRACATTA 10 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ULAŞILACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ'
Su ürünleri, zeytin ve zeytinyağı, meyve sebze mamulleri, kuru meyve, tütün, odun dışı orman ürünleri, yağlı tohumlar sektörlerinde dünyanın en büyük tedarikçisi olduklarını aktaran Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir'de kurulmakta olan 4 tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesiyle seracılık, tıbbi aromatik bitkisel, süs bitkileri ve süt ürünleri sektörlerinde yeni bir ivme kazanacaklarını söyledi. Eskinazi, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri sayesinde Ege Bölgesi'nin tarım ürünleri ihracatının 10 milyar dolar hedefine önümüzdeki 3 yıllık dönemde ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi.