Dokuz Eylül Gazetesi'nden Mert Yasin Alpdündar'ın haberine göre; Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) ve Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) tarafından ortak düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi, İZQ Girişimcilik ve İnovasyon merkezinde yapıldı. 'Yapay Zeka ile Akıllı Yarınlar' sloganıyla düzenlenen zirveye ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer'in yanında; İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer katıldı.
'DİJİTAL DÖNÜŞÜME MECBURUZ'
İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban zirvede yaptığı açılış konuşmasında, insanları da dijital dönüşüm çerçevesinde dönüştürmek gerektiğine vurgu yaptı. Elban, "Dijital dönüşüme mecbur olduğumuzu hepimiz biliyoruz. Ülke olarak, işletmeler olarak mecbur olduğumuzu biliyoruz. Bu dönüşümü sağlayamazsak rekabet, verimlilik şansını yakalayamayacağız. Sonuçta işletmemiz yok olmakla karşı karşıya kalacak" diye vurguladı.
'BU YARIŞTA GERİ KALMAMALIYIZ'
"Ülke olarak henüz endüstri devriminde 2 buçuğu geçemedik" diyerek sözlerine devam eden Elban, "Bu yarışta da geri kalmamalıyız. Dijital dönüşümde asıl konuşmamız gereken konuların başında insan geliyor. Dijital dönüşümü konuşurken, nesnelerin interneti, veri analizi ve benzeri birçok konudan söz ediyoruz. İnsan dönüşümü, dijital dönüşümün en önemli parçası. İnsanlarımızı dijital dönüşüm çerçevesinde dönüştürmemiz gerekiyor. İnsanımızın dijital dönüşümünü sağlayamazsak, bu alana hazırlayıp yetiştiremezsek, dijital dönüşümde yaptığımız çalışmalar yarım, eksik kalacak. Dijital dönüşümün, insan dönüşümü ile birlikte tüm kurum işletmelerde bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Eğer bunu başaramazsak, kurum, işletme, üniversite, STK’ların birbirinden ayrı şeyler yaptığı ama ülkenin ortak amacına hizmet edemeyecek. Eğer insan dönüşümünü başaramazsak, tıpkı endüstri devrimi ve diğer dönüşümlerde olduğu gibi ilerleme şansımız yok. Paradigma değişikliğine ihtiyacımız var. Başta insan kaynağımızın doğru planlanması yetiştirilmesi gerekiyor" dedi.
'DİJİTAL EKONOMİNİN BÜYÜKLÜĞÜ ABD GSYİH'İ KADAR OLACAK'
Dijital dönüşümün uzun bir süredir TÜSİAD'ın çalışma alanında yer aldığını söyleyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ise "Dijitalleşmeyi sürdürülebilir ve kapsayıcı bir ekonomik büyümenin ateşleyici bir unsur olarak görüyoruz. Türkiye’deki dijital kültür ve ekosistemin güçlendirilmesine bilgi topluma geçişin hzıalndırılamasına, inovasyon kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalara hayata geçiriyoruz" diye belirtti.
Dijital ekonominin 2000 yılından bu yana iki kat büyüdüğü bilgisini veren İnci, "Günümüzde dijital ekonomi 2000 yılına nazaran 2 kat büyüdü ve küresel gayrisafi yurtdışı hasıladaki payını 2021 yılında 11 buçuk trilyon dolaın üzerine taşıdı. Bu rakam toplam küresel gayrisafi yurtdışı hasılanın yüzde 15 buçuğuna denk geliyor. 2025 yılına gelindğinde ise dijital ekonominini küresel gayrisafi yurtiçi hasıladaki payının yüzde 25 olacağı öngörülüyor. Başka bir deyişle 2025’e geldiğimizde dijital ekonominin büyüklüğü ABD'nin gayrisafi yurtiçi hasılasına eşit olacak" diye konuştu.
Dijital ekonominin büyüklüğünün gelişmiş ülkelerde yüzde 35'lere çıktığını dile getiren İnci, "Gelişmiş ülkelerde ise bu oranın şimdiden yüzde 35’lere kadar ulaştığına şahit oluyoruz. Bu büyük pazarın içinde büyük veri nesnelerin internet, yapay zeka, geniş bant erişimi gibi dijital teknolojileri dijital ekonomide büyüme ve inovasyonun yapı taşları şeklinde sıralanacak. Ülkelerin ekonomik büyümelerini artırarak dünya ekonomik dengesinde yer almasının belirleyici de bu teknoloji alanlarında yaptıkları yatırımlar olacak" dedi.
'YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİN KULLANIMI, EKONOMİK FAALIYETLERDE ÖNEMLİ BİR İVME KAZANDIRIYOR'
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, teknolojik yeniliklerin, küresel dönüşümün temel taşlarından birini oluşturduğunu ifade ederken, iş dünyasının da temelini yeniden şekillendirdiğini sözlerine ekledi. Yelkenbiçer, "Yeni nesil teknolojilerin getirdiği yenilikler, katma değer yaratma, ekonomik büyümeye katkıda bulunma ve istihdam fırsatları sunma bakımından önemli bir role sahip. Enerji, sağlık, tarım ve otomotiv gibi çeşitli sektörlerde, yüksek teknoloji ürünlerinin kullanımı, ekonomik faaliyetlerde önemli bir ivme kazandırıyor" diye belirtti.
'DİJİTAL DEĞİŞİME AYAK UYDURMALI'
"Yeni nesil teknolojilerin- yapay zeka, 5G, nesnelerin interneti (IoT), robotik ve otomasyon gibi - iş dünyası üzerindeki etkisi tartışılmaz bir gerçektir" diyerek sözlerine devam eden Yelkenbiçer, "Bu teknolojik dönüşüm, "Makineler insanın yerini mi alacak?" sorusunu akıllara getirse de aslında bu durum yeni iş fikirlerini, iş olanaklarını ve bireylerin sürekli olarak kendi yeteneklerine yatırım yapmasının gerekliliğini de ortaya koyuyor. Teknoloji ile hızla değişen dünyada insanların bu değişime ayak uydurabilmesi ve kendilerini sürekli olarak yenilemeleri gerekiyor" diye ifade etti.
'EĞİTİM KALİTESİNİ ARTIRMAZSAK BÜYÜK ZORLUKLAR YAŞAYACAĞIZ'
2017'de gerçekleştirilen EGİAD – ESİAD Sanayi 4.0 Zirvesi'nde 14. Dönem EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter'in konuşmasında, yeni nesil üretim ve sanayide dönüşüm hamlesine uygun dijital yetkinliklere sahip bireyler yetiştirecek eğitim sisteminin önemine değindiği konuşmasını hatırlayan Yelkenbiçer, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"7 yıldan bugüne baktığımızda da dertlerimiz aynı ve hatta daha da derinleşmiş, eğitimde ve teknolojide fırsat eşitsizliğinin daha da arttığını söyleyebiliriz. En nitelikli genç nüfuzumuzun geleceklerini maalesef ülkemizde değiş yurt dışında arıyorlar. Neredeyse her kentte üniversitelerimiz olmasına rağmen iş gücüne katılma oranı düşüyor, işsizlik artıyor. Yapay zekâ ve robotik alanındaki ilerlemeler, kaliteli eğitimin önemini daha da artırıyor. İşletmeler, rekabet avantajlarını sürdürebilmek ve verimliliklerini yükseltmek adına yeni teknolojilere yatırım yapıyorlar. Firmalar, yurtdışındaki rakiplerine kıyasla, yeni teknolojiler için gerekli becerilere sahip çalışan bulmada zorlanıyorlar. Beceri eksikliği hem işsizliğin artmasına hem de firmaların nitelikli insan kaynağı bulmakta güçlük çekmesine yol açıyor. Eğer eğitim kalitesini artıramazsak, nitelikli eğitimde eşit şartları sağlayamazsak, gençlerimizi yeni dönemin gerektirdiği yetkinliklerle donatamazsak, büyük zorluklar yaşayacağız. Ne iş gücümüzü rekabetin temel taşı olarak yetiştirebiliriz, ne de gençlerimizi memnun edebilir ve beyin göçünü durdurabiliriz.
'YAPAY ZEKA PARADİGMA DEĞİŞİKLİKLERİNİ BERABERİNDE GETİRDİ'
ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, dünyanın endüstri 4.0 dönemini yaşadığını ifade ederken, bilişim teknolojilerinin sanayi süreçlerine entegre edildiği, üretim ve iş yapma modellerinin dijitalleştirildiğini dile getirdi. Süreç ile birlikte hayata yeni kavramların da girdiğini sözlerine ekleyen Zorlu, "Artık nesnelerin interneti, büyük veri ve veri analitiği, bulut bilişim, artırılmış gerçeklik, katmanlı üretim, öğrenen robotlar ve tabi ki yapay zekanın gerisinde kalmak mümkün değil. Konuyu sanayi ve belli sektörlerle sınırlamak ise hiç mümkün değil. Devletin işlemlerinden ticarete, siyasetten eğitime ve sosyal yaşama kadar hayatın her alanında dijitalleşme söz konusu. Yapay zeka, aynı matbaanın icadında olduğu gibi, önemli paradigma değişikliklerini de beraberinde getirmekte" diye konuştu.
'DİJİTAL DÖNÜŞÜM ARTIK HER YERDE'
Dijital dönüşümün hayatımızın her alanında olduğunu vurgulayan Zorlu sözlerini şöyle sürdürdü;
"Dijital dönüşüm artık her yerde; ancak, etkileri çok yönlü ve karmaşık bir boyut kazanmış durumda. Dijitalleşme ekseninde yaşanan sürekli ve olağanüstü değişim, toplumsal sistemin bütününde yeni bir dönemi başlatırken, ciddi riskler ve fırsatlar adeta birbirini kovalıyor. Siyasi çatışmaların, bölgesel savaşların, iklim değişikliği felaketinin, salgınların, küresel ekonomik sorunların yaşandığı, doğal kaynakların giderek tükendiği bir dünyadayız. Teknolojik gelişmeler ve yapay zeka bu sorunların hepsini kesen, ciddi bir potansiyeli içinde barındırıyor. Bu potansiyeli kontrol edebilmek, doğru kullanılmasını sağlamak ise konunun karmaşık yönünü oluşturuyor"
'YAPAY ZEKA KÜRESEL EKONOMİYE 15.7 TRİLYON DOLAR KATKI SAĞLAYACAK'
Yapay zekanın sağladığı hız, verimlilik artışı gibi unsurların, 2030’a kadar küresel ekonomiye 15.7 trilyon dolar katkıda bulunmasının öngörüldüğü bilgisini veren Zorlu, "Buna karşılık 2025’e gelindiğinde, yapay zekanın 85 milyon işi ortadan kaldırabileceğinden, ancak 97 milyon yeni iş yaratabileceğinden de bahsediliyor. 12 milyon iş artışı çok dikkat çekici bir hesaplama. Ayrıca, dijital dönüşüm için küresel harcamaların 2026 yılına kadar 3.4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
'GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINDA YER ALABİLMENİN YOLU DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE'
"Ülkemizdeki duruma bakarsak, halihazırda ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin oranı %4 gibi düşük bir seviyede" diyerek sözlerine devam eden Zorlu, "Gelişmiş ülkeler arasında yer alabilmemizin yolu teknoloji ve inovasyona dayalı dijital dönüşümden geçiyor. Bu noktada nitelikli insan gücü yetiştirilmesi ve bilime dayalı kapsamlı eğitim koşullarının vakit kaybetmeden oluşturulması anahtar unsur. Dijital dönüşüm, ihtiyaç duyulan yetkinlikleri de evrimleştiriyor. Bilgi analizi, dijital okur yazarlık, değişime yatkınlık, yapay zekadan yararlanma ve problem çözme gibi analitik yeni yetkinlikler öne çıkıyor. Bu yetkinlikler özellikle yapay zeka tarafından yönetilen değil, yöneten olmamız kapsamında oldukça önemli" diye söyledi.