EGİAD, Akhisar Genç İşadamları Derneği (AKGİAD), Balıkesir Genç İşadamları Derneği (BAGİAD), Bandırma Genç Girişimci İşadamları Derneği (BANGİAD), Denizli Genç İş İnsanları Derneği (DEGİAD), Manisa Genç İşadamları Derneği (MAGİAD), Nazilli Genç İşadamları Derneği (NAZGİAD), Erdek Genç İş İnsanları Derneği (ERGİAD), 8 dernek ile toplamda 1500'ü aşkın üye ve her sektörden temsilcinin faaliyette bulunduğu EGİFED, EGİAD ev sahipliğinde '2025 Dünya ve Türkiye Görünümü' toplantısı düzenledi. EGİFED'e bağlı 8 dernek ve uzmanların katıldığı toplantıda, enflasyonist risklerle mücadele ve 2024'ün ekonomik yansımaları ele alındı. Etkinlik, EGİFED Başkanı Aydın Buğra İlter’in açılış konuşmasıyla başladı. İlter, dayanışma ve bilgi paylaşımının önemine vurgu yaparak, 2025 yılına girerken küresel güç dengelerinde büyük değişimlerin yaşanabileceğini söyledi. ABD başkanlık seçimleri, AB’nin enerji krizine yönelik politikaları, Çin’in Ortadoğu’daki etkisi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri değerlendirilen konular arasında yer aldı.
'KÜRESEL İŞ BİRLİĞİ ÇABALARI DAHA KRİTİK'
Küresel ekonomik ve siyasi dengelerde önemli değişimlerin yaşanacağı bir yıl olacağını görebildiklerini dile getiren İlter, "ABD'de 2024 başkanlık seçimlerinin sonuçlarının, ülkenin iç ve dış politikasını yeniden şekillendirmesi söz konusu. Avrupa Birliği, enerji krizleri ve ekonomik durgunlukla mücadele ederken, iç siyasi gerilimlerin de etkisiyle daha korumacı politikalar benimsiyor. Çin, Ortadoğu'daki ekonomik ve siyasi nüfuzunu artırarak, bölgedeki enerji kaynaklarına erişimini güçlendirmeyi hedefliyor. Öte yandan, Rusya ve Ukrayna'daki savaşın süregelen etkileri, Avrupa'nın güvenlik politikalarını ve ekonomik istikrarını ciddi şekilde etkilemeye devam etmektedir. Orta Doğu'da Filistin, Suriye ve Yemen gibi çatışma bölgelerinde insani krizler derinleşirken, bu durum bölgesel güçler arasındaki rekabeti de artırmaktadır. Afrika'da ise Sudan gibi ülkelerdeki iç savaşlar, göç dalgalarını ve küresel insani yardım gereksinimlerini büyütmektedir. Bu gelişmeler ışığında, 2025 yılında küresel güç dengelerinin yeniden tanımlanması ve çok kutuplu bir dünya düzeninin pekişmesi muhtemeldir. Dünya hem ekonomik hem de siyasi açıdan daha karmaşık bir döneme girerken, mevcut savaşların etkileri küresel iş birliği çabalarını daha kritik hale getirmektedir" dedi.
İlter, IMF ve OECD’nin küresel ekonomi raporlarını hatırlatarak, ekonomik büyümenin zayıf kalmaya devam ettiğini belirtti. İlter, Türkiye için 2024 büyüme tahmininin yüzde 3, 2025 beklentisinin ise yüzde 2,7 olduğunu söyledi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, tüketici enflasyonu yüzde 47,09 olarak kaydedilirken, OECD’nin 2024 için yüzde 58,3 enflasyon tahmini dikkat çekti. İlter, “2026 yılında dahi çift haneli enflasyonla yaşamaya devam edeceğiz” dedi.
İlter, Türkiye ekonomisinde yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve toplumsal dönüşüm yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Stratejik yatırımların, sürdürülebilir bir ekonomik yapı oluşturmanın yanı sıra ülkenin rekabet gücünü artıracağını vurguladı. Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu’nun çalışmalarının, ekonomik kalkınma ve kurumsal yapılar açısından ilham kaynağı olduğunu belirten İlter, “Bilime ve veriye dayalı güçlü bir zemin oluşturarak, dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe odaklanmalıyız” diye konuştu.