Puratos Türkiye, Dünya Ekmek Günü'nde ekşi mayalı ekmeklerin faydalarını vurguluyor. Ekşi mayanın ekmek raf ömrünü uzattığını ve ekmek israfını azalttığını belirtiyor.

Ekmek: Sofraların Baş Tacı ve İsraf Sorunu

Her yıl 16 Ekim Dünya Ekmek Günü olarak kutlanırken, Puratos Türkiye ekşi maya ile yapılan ekmeklerin önemine dikkat çekiyor. Dünya genelinde en fazla ekmek tüketen ülkeler arasında bulunan Türkiye, hem yüksek tüketimle hem de ekmek israfıyla dikkat çekiyor.

Ekmek İsrafı: Ciddi Bir Sorun

The United Nations Environment Programme (Birleşmiş Milletler Çevre Programı - UNEP) 2021 raporuna göre Türkiye'de günlük 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise yıllık bir buçuk milyardan fazla ekmek çöpe gidiyor. Bu, hem ekonomik hem de çevresel bir sorun olarak öne çıkıyor.

Ekşi Maya: Ekmeklerin Kurtarıcısı

Puratos, ekşi maya ile yapılan ekmeklerin raf ömrünün uzun olduğunu vurguluyor. Aynı zamanda ekşi mayanın ekmeğin daha besleyici olmasını sağladığını ifade ediyor.

Ekşi Maya: Sağlıklı ve Lezzetli

Ekşi mayalı ekmek, laktik bakteri ve mayanın karışımıyla fermente edilir, bu nedenle daha besleyici olur. Ayrıca, düşük glisemik indeksi sayesinde tokluk hissi verir ve atıştırmayı önler. Vücut için daha iyi emilen vitamin ve mineralleri içerir. Ekşi maya ayrıca bağırsak sağlığına olumlu etkiler sağlar.

Ekşi Maya Kütüphanesi: Geleneksel Ekşi Mayaların Mirası

Puratos, 2013 yılında Belçika St. Vith'de dünyanın ilk ve tek Ekşi Maya Kütüphanesi'ni hayata geçirdi. Bu kütüphanede 30 farklı ülkeden 145 ekşi maya bulunuyor. Bu ekşi mayalar, orijinal undan yapılan beslemelerle devamlılığını sürdürür. Bu çalışmalar, geleneksel ekşi mayaların gelecek kuşaklara aktarılmasını ve biyoçeşitliliğin korunmasını sağlar.

Kaynak: BÜLTEN