Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, elektrik ve doğalgazda kademeli faturalandırma döneminin başlayacağını duyurdu. Bayraktar, elektrikte uygulanacak olan "az tüketenden düşük ücret, yüksek tüketenden gerçek maliyet alınması" modelinin doğalgazda da devreye alınacağını belirtti.

2025 Ocak Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu? Zamlı Evde Bakım Maaşları Ne Zaman Yatacak? 2025 Ocak Evde Bakım Maaşı Ne Kadar Oldu? Zamlı Evde Bakım Maaşları Ne Zaman Yatacak?

Elektrik ve doğalgazda zam yok, kademeli fiyatlandırma var

Bakan Bayraktar, elektrik ve doğalgazda zam yapılmasıyla ilgili bir planlarının olmadığını belirterek, Türkiye’de devletin enerji maliyetlerini desteklemeye devam ettiğini söyledi. Bayraktar, bu desteğin gerçekten ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşması gerektiğini, yüksek tüketim yapan kesimlerin ise elektriğin ve doğalgazın gerçek maliyetini karşılaması yönünde bir düşünceye sahip olduklarını ifade etti.

Doğalgazda da kademeli fiyatlandırma uygulaması

"Ortalama tüketim yapan aynı fiyatı ödeyecek"

Bakan Bayraktar, Türkiye’de hane halkı başına ortalama 200 kilovatsaat elektrik tüketimi olduğunu ve bu seviyede tüketim yapanların faturalandırmada değişiklik yaşamayacağını belirtti. Şubat ayından itibaren ise ayda 417 kilovatsaat tüketim yapan vatandaşlar, elektriğin gerçek maliyeti üzerinden faturalandırılacak.

Bayraktar, bu düzenlemenin elektrik tüketim ortalamasını aşan vatandaşlar için devreye gireceğini ifade ederek, “Ortalama tüketim yapıyorsanız ayda 414 lira ödeyeceksiniz, bu miktar ocak ayında da değişmeyecek” dedi. Ancak 417 kilovatsaatin üzerine çıkan aboneler için destek verilmeyeceğini, bu gruptakilerin gerçek maliyetle faturalandırılacağını belirtti.

Türkiye genelinde 1,2 milyon abone etkilenecek

"Yüksek tüketim yapan kesim gerçek maliyet ödeyecek"

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon mesken abonesi bulunduğunu belirten Bayraktar, bu abonelerin yalnızca yüzde 3’ünün, yani yaklaşık 1,2 milyon kişinin kademeli fatura uygulamasından etkileneceğini belirtti. Bayraktar, özellikle büyük evlerde yaşayan, fazla elektrikli eşya kullanan veya elektrikli araca sahip olan abonelerin bu grupta yer aldığını ifade etti.

Bayraktar, bu düzenlemenin sadece yüksek tüketim gruplarını hedeflediğini vurgulayarak, “Devletin enerjide sağladığı destekten gerçekten ihtiyaç sahibi olan vatandaşlar yararlanmalı” şeklinde konuştu.

İstisnai durumlar: camiler ve cemevleri için özel uygulama

"Destek ihtiyacı olmayan kesimlere sübvansiyon sağlamak anlamlı değil"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, bazı hassas grupların bu uygulamadan muaf tutulacağını açıkladı. Özellikle camiler, cemevleri ve mesken grubunda yer alan özel kurumlar için destek uygulamalarının devam edeceğini belirten Bayraktar, “Gerçekten desteğe ihtiyaç duymayan kesimlere devletin sübvansiyon sağlaması anlamlı değil” ifadesini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ