9 Eylül Gazetesi'nden Fevzi Efe Sekitmez'in haberine göre: İzmir Alsancak'ta 12 Temmuz'da meydana gelen ve iki kişinin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği elektrik faciası davasında bugün ara karar verilmesi bekleniyor.

İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması dün başladı. Duruşmanın ilk gününde 13 tutuklu sanık ifade verdi. Bugün ise tutuksuz yargılanan sanıkların ifadesi alınacak ve savcı mütalaasını sunacak.

OLAYIN SORUMLUSU KİM?

Duruşmada, sanıkların olaydaki sorumluluk ve ihmalleri konusunda verecekleri ifadeler dikkatle takip edilecek. Mahkeme heyeti, bugünkü oturumun ardından ara kararını açıklayacak.

İKİ GENÇ YAĞIŞTAN KAÇARKEN HAYATINI KAYBETMİŞTİ

İnanç Öktemay (44) ve Özge Ceren Deniz (23), 12 Temmuz günü sağanak yağıştan kaçmaya çalışırken bir su birikintisine basarak elektrik akımına kapılmış ve hayatını kaybetmişti.

AİLELERİN TEPKİLERİ VE KATILMA TALEPLERİ

Duruşma salonunda duygusal anlar yaşandı. Hayatını kaybeden İnanç Öktemay'ın annesi Nevin Öktemay, gözyaşları içinde “Keşke o gün oradan ben geçseydim. Hepsinden şikayetçiyim” diyerek davaya katılma talebini iletti. Baba Yalçın Öktemay da "Her şeyini yaktılar yavrumun. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum" dedi.

SANIK AVUKATLARININ TEPKİSİ

Duruşma salonunda, sanıkların mahkeme salonuna kelepçeli olarak getirilmesi avukatların tepkisine neden oldu. Sanık avukatları güvenlik güçlerine "Mahkeme salonuna elleri bağlı olarak getirilemezler. Siz suçluluğu kesin olmayan yakınınızı bu halde görmek ister misiniz?" ifadeleriyle tepki gösterdi.

SAVCI ARA KARARI AÇIKLADI!

Duruşmada savcı, ara karara ilişkin mütalaasını sundu. Savcı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep ederek şu ifadelere yer verdi:

“Müzakere cevaplarının beklenmesi, suçtan zarar gören müştekilerin davaya katılma taleplerinin kabul edilmesi, İzmir Barosu’nun davaya katılma talebinin suçtan zarar görmediği gerekçesiyle reddi, tanıkların tespit edilmesi, dosyaya sunulan kamera kayıtlarının incelenmesi ve yeni bir bilirkişi raporu alınması. Suçun sadece kamu görevlilerine özgü suçlardan olmaması nedeniyle bazı müdafi taleplerinin reddi, tutuklu sanıkların delil durumu ve kuvvetli suç şüphesi nedeniyle tutukluluk hallerinin devamı, adli kontrol altında olan sanıkların adli kontrollerinin sürdürülmesi talep edilmektedir."

SANIK İFADELERİ

Abdülkadir Satır (GDZ Operasyon Takım Yöneticisi): "Olayla alakalı bana daha öncesinde bilgi gelmedi. Kontrol aşamasında bulunmadım, İZSU'nun 4 Ocak'taki çalışmasından bilgim yoktu. Ben yüksek gerilim şebekesiyle ilgileniyorum, alçak gerilim işi yapmıyorum. Suçlamaları kabul etmiyorum."

Alara Ekli (İZSU Denetçi): "İZSU'da 4 senedir denetçi olarak çalışıyorum. Görevim, imalatların gözlemci raporlarına uygun olup olmadığını kontrol etmek. Bu olayda imza yetkim yoktu. Mazgalın yapılıp yapılmadığına bakıyorum. Asfalt ve imalatta hata görmediğim için imza attım."

Alper Doğan (GDZ Elektrik Mühendisi): "Hak ediş evraklarının hazırlanması ve ön kontrolü için görevlendirildim. Projeye dair imzalı bir belgem olmamasına rağmen, yaptığım incelemelerde usul ve esaslara uygun olduğunu belirtebilirim. Kanal derinliği ve diğer teknik standartlar sağlanmıştı."

BİLİRKİŞİ RAPORU VE İFADESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Müdafii avukatlarından biri, Doğan’ın bilirkişi raporunda kabloların 40 santimetre derinlikte olduğuna dair tespitler ile mevzuata uygun olduğunu belirten ifadeleri hatırlattı. Ayrıca, GDZ A.Ş.’de onarım ekibinde görev yapan tutuklu sanık Fırat Akbay’ın, onarım sırasında kabloları 20 santimetrede gördüğünü belirten ifadesine de dikkat çekti.

Yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atlarını besledi Yiyecek bulmakta zorlanan yılkı atlarını besledi

MAZGAL SAYISINA BAKILMIŞ

Tutuksuz sanık İZSU inşaat mühendisi Deniz Sunal, "Amirlerimin yönlendirmesiyle çalışıyorum ve bu mazgallarla bir ilgim yok. Kontrol ekibiyle sadece mazgalların yapılıp yapılmadığına baktık. Benim herhangi bir sorumluluğum yok" ifadelerini kullandı.

Sunal’a görev ve yetkileriyle ilgili sorular yöneltilirken, mazgalların yapımında kullanılan malzemelerin teknik şartnameye uygun olup olmadığının denetlenip denetlenmediğine dikkat çekildi. Sanık Sunal ise, "Görevim, rapordaki bilgilerin doğruluğunu denetlemek. O bölgede üç mazgal yapılıp yapılmadığına baktım" şeklinde yanıt verdi. Duruşmada ayrıca hayatını kaybedenlerin yakınları, ihmali bulunanların cezalandırılmasını talep etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ