Türkiye'de enerji tüketimi, özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. 11 Temmuz'da ise bu artış, rekor seviyelere ulaştı. Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, söz konusu günde toplam 1 milyon 148 bin 202 megavatsaat elektrik üretildi. Ancak aynı gün içerisinde tüketim ise 1 milyon 144 bin 580 megavatsaat olarak kaydedildi.

CHP'li Aslanoğlu'ndan kontenjan vekil tepkisi: Düzen değişmeli CHP'li Aslanoğlu'ndan kontenjan vekil tepkisi: Düzen değişmeli

HANGİ KAYNAKLARDAN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR?

Türkiye'nin elektrik üretiminde çeşitli kaynaklar kullanılıyor. Bu kaynakların sıralamasında ise doğal gaz ilk sırada yer alıyor. 11 Temmuz tarihli verilere göre, günlük elektrik üretiminin %24,2'si doğal gaz santrallerinden karşılandı. Doğal gazı, %20,3 ile ithal kömür ve %17,3 ile barajlı hidroelektrik santralleri takip ediyor. Bu veriler, Türkiye'nin elektrik üretiminde fosil yakıtların hala önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

TÜKETİM NE ZAMAN ZİRVEYE ÇIKTI?

Türkiye Elektrik İletim AŞ verileri, gün içerisinde elektrik tüketiminin saatlik olarak değiştiğini de gösteriyor. 11 Temmuz'da en yüksek elektrik tüketimi, saat 15.00'te yaşandı. Bu saatte toplam tüketim 55 bin 57 megavatsaat olarak kaydedildi. Buna karşılık, en düşük tüketim ise saat 07.00'de gerçekleşti ve bu saatte tüketim miktarı 37 bin 343 megavatsaat olarak belirlendi. Bu bilgiler, yaz aylarında özellikle öğleden sonraki saatlerde elektrik ihtiyacının arttığını ortaya koyuyor.

DIŞ TİCARET NASIL ETKİLENDİ?

Türkiye, enerji alanında dış ticaret faaliyetleri de yürütüyor. 11 Temmuz verilerine göre, söz konusu günde Türkiye 6 bin 475 megavatsaat elektrik ihracatı gerçekleştirirken, 2 bin 733 megavatsaat elektrik ithalatı yaptı. Bu durum, Türkiye'nin halen bir miktar elektrik ihracatı gerçekleştirmesine rağmen, arz güvenliğinin sağlanması açısından iç üretim kapasitesinin artırılmasının önemini vurguluyor.

Editör: Utku Çelik