2024 yılı bitmeden devreye alınacak olan emeklilik sistemi reformu, emekliler ve emekli adayları için önemli yenilikler içeriyor. Sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanan bu paket, prim gün sayısı, emeklilik yaşı ve tamamlayıcı emeklilik gibi konularda köklü değişiklikler getiriyor. Peki, bu değişiklikler nelerdir ve ne zaman yürürlüğe girecek?

2025 Emeklilik Sistemi Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

Yeni emeklilik reform paketi, 2024 yılı sonuna kadar Meclis'e sunularak 2025 yılı başlarında uygulamaya geçecek. Bu değişiklikler özellikle yeni sigorta girişlilerini ilgilendirecek ve sigorta başlangıç tarihi 2025'ten sonra olanlar için geçerli olacak.

Emeklilik Sistemi Reform Paketinde Neler Var?

Prim Gün Sayısına Göre Maaş

Yeni emeklilik sisteminde, emekli maaşlarının belirlenmesinde prim gün sayısı esas alınacak. Kadınlar 60, erkekler ise 65 yaşında emekli olabilecek. Ancak bu düzenleme, yalnızca yasa yürürlüğe girdikten sonra sigorta başlangıcı yapılanları kapsayacak. 2000 sonrası doğanlar, bu sisteme dahil olacak.

Özgür Özel Erdoğan'a seslendi: 'Artık bambaşka bir sürecin içindeyiz, iktidarı devretmeye hazırlansın' Özgür Özel Erdoğan'a seslendi: 'Artık bambaşka bir sürecin içindeyiz, iktidarı devretmeye hazırlansın'

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Genişliyor

Mevcut çalışanlar için tamamlayıcı emeklilik sistemi genişletilecek. Otomatik Katılım Sistemi'nin yeniden düzenlenmesiyle, çalışanlar işverenlerinin katkısıyla ikinci basamak emeklilik hakkına sahip olacak. Tamamlayıcı emeklilik sistemi başladığında, mevcut Otomatik Katılım Sistemi sona erecek ve yeni sistem emeklilik şirketleri tarafından yönetilecek. Emekli olanlar, hem kıdem tazminatını hem de emeklilik maaşını alabilecek, ayrıca tamamlayıcı emeklilikten de maaş veya birikim elde edebilecek.

Çalışan Emeklilerden Kesinti Yapılacak Mı?

Yeni sistemde, hali hazırda çalışan 2 milyondan fazla emekliden genel sağlık sigortası primi kesilmesi gündemde. Bu kesintinin oranı %12,5 olacak. Emekli maaşını almaya devam eden bu kişilerden yapılacak kesinti, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için planlanıyor. Çalışan emeklilerin %90'ını erkekler, %10'unu ise kadınlar oluşturuyor.

Sosyal Yardımlar Artırılacak

Reform paketinde yer alan bir diğer önemli değişiklik, en düşük emekli maaşı limitinin belirlenmesi. Artık bu maaşa Hazine destek vermeyecek. Bunun yerine, düşük gelirli emekliler için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sağlanacak yardımlar artırılacak. Kira yardımı, nakit destekler ve yol, yakıt, gıda gibi temel ihtiyaçlar için sosyal yardımlar yapılacak. Bu sistemin, 2025 yılı bütçesi sonrasında aşamalı olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Kaynak: haber merkezi