TBMM AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in emeklilik sisteminin güncelleneceğini açıklamasının ardından, gözler yeni düzenlemeye çevrildi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, yeni sistem için önerilerini sıraladı ve erken emekliliğin Türkiye'ye zarar verdiğini vurguladı.
"Emeklilikte Adalet Sağlanmalı"
Ergün, "Daha fazla prim ödeyen veya daha çok çalışan, daha az çalışandan daha az emekli maaşı almamalı." diyerek yeni sistemde emekli aylıklarının ödenen prim ve çalışma süresine göre belirlenmesini talep etti.
"2 Çalışana 1,7 Emekli Düşüyor"
Ergün, Türkiye'de iki çalışana bir emeklinin dahi düşmediğini ve bu oranın 2 çalışana karşılık yaklaşık 1,7 emekli olduğunu belirterek "Emeklinin hayatıyla ilgili alınacak her doğru kararı destekleriz ancak 'fakir emekliliği' getirirlerse asla. Şu anda kök maaşlar 12.500 TL'nin altında. Yeni sistemde hak ettiğin kadar hak almalısın." dedi.
"Erken Emeklilik Zarar Veriyor"
Türkiye gazetesine konuşan Ergün, insanların en verimli yaşlarının 40 ila 60 olduğunu ifade ederek, "38 yaşında kadınlar, 43 yaşında erkekler emekli oluyor; bu doğru değil. Erken emekliliğin Türkiye'ye zarar verdiğini yıllardır söylüyorum." şeklinde konuştu.
Ergün, Türkiye'deki sosyal güvenlik sisteminde bütünlüğün sağlanamadığını ve emekli aylığı hesaplamalarında farklılıklar olduğunu belirterek, "Sosyal güvenlik sistemimiz eşitlik ilkesinden uzaklaştı. Yeni bir emekli aylığı hesaplama yöntemi belirlenmeli ve 'karma aylık hesaplama sistemi'ne son verilmeli. Aralık 2024 ile Ocak 2025'te emekli olanlar arasında yüzde 30'a varan aylık farkı oluşmamalı." dedi.
Ergün, 2000 yılı öncesinde uygulanan gösterge sisteminin devam ettirilmesi durumunda bugünkü eşitsizliklerin ve kök aylıklardaki kayıpların yaşanmayacağını belirterek "TÜED olarak gösterge sistemine yeniden dönülmesini savunuyoruz. Gösterge sistemi uygulandığında, emekli olunan yıllar arasında aylık farkı olmayacak." dedi.