Türkiye’nin ekonomik performansı ve gelecek vizyonu, Londra Borsası’nda düzenlenen bir etkinlikte uluslararası yatırımcı ve fon yöneticilerine sunuldu. Etkinliğe katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türk ekonomisinin son yıllarda gösterdiği gelişmeleri ve ekonomiyi daha güçlü kılmak için alınan önlemleri anlattı.

Enflasyonu düşürmeye yönelik uygulanan politikaların sonuçlarını vermeye başladığına da vurgu yapan Yılmaz, "2025'te enflasyonu düşürme politikalarımızın devamıyla yüzde 15'e inmesini, 2026'da tek haneye düşmesini bekliyoruz." dedi.

Türkiye, Büyüme Liginde Üst Sıralarda

Yılmaz, dünyada büyümenin 2024 yılında yüzde 3 seviyesinde olacağının tahmin edildiğini belirterek, Türkiye’nin ise büyümeyi teşvik eden politika ve tedbirleri kararlı bir şekilde uyguladığını ifade etti.

Türkiye’nin son 20 yılda 13 kez üst üste büyüdüğünü ve yıllık ortalama büyümenin yüzde 5,4 olduğunu hatırlatan Yılmaz, “Türkiye, 2023 yılının ilk 9 ayında yüzde 4,7 büyüme kaydetti. Orta Vadeli Program’da (OVP) belirttiğimiz gibi, yıl sonu büyüme hedefimiz yüzde 4,4.” dedi.

İhracat Rekorları Kırıyor

Yılmaz, geçen yıl mal ihracatının 256 milyar dolar ile tarihi bir rekora ulaştığını ve OVP’de belirlenen hedefin üzerine çıktığını söyledi. Hizmet ihracatının da 100 milyar doları aştığını ve hedeflere ulaşıldığını vurgulayan Yılmaz, “Turizm gelirlerimiz de çok iyi durumda. Talep sorunlarına ve jeopolitik gelişmelere rağmen, geçen yıl 57 milyon turist ağırladık ve yaklaşık 54 milyar dolar gelir elde ettik.” diye konuştu.

Enflasyon Tek Haneye İnecek

Yılmaz, geçen yılın işsizlik oranlarının yüzde 10’un altında, tek haneli rakamlarda gerçekleşeceğini öngördüklerini belirtti. Bütçe açığının milli gelire oranının da yüzde 5,4 olarak gerçekleştiğini ve yüzde 6,4 olan hedefin altında kaldığını kaydetti.

Merkez Bankası rezervlerinin 134 milyar dolara çıktığını ifade eden Yılmaz, “Uluslararası sermaye akımları, döviz kuru hareketlerinin azalmasıyla arttı ve finansal koşullar iyileşti. Politikalarımız, özellikle de güncellenen politikalarımız, para birimimizin istikrarını sağladı ve döviz piyasalarındaki dalgalanmayı azalttı.” şeklinde konuştu.

Yılmaz, kur korumalı mevduatlardan çıkışın da finans piyasalarına olumsuz etki yapmadığını belirterek, “Yeni politikalarımız ve siyasi ortamımızla, özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve genel seçimler sonucunda elde ettiğimiz başarıyla, artan sermaye akımlarından yararlanacağımıza inanıyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Seçimler Belirsizliği Giderdi

Yılmaz, Türkiye’de geçen yıl yapılan seçimlerin ardından ekonomik ve siyasi belirsizliğin ortadan kalktığını söyledi. “OVP’nin temel hedefi, istikrarlı bir büyüme ortamı yaratmak, orta vadede enflasyonu tek haneye indirmek ve 2024 yılında yüzde 4’lük bir bütçe açığı hedeflemektir.” diyen Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik potansiyelini daha da artırmak için reformlara devam edeceklerini bildirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ